GündemEkonomi

2018’DE BEDAVA POŞET YOK!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, naylon poşetlerin hem insan sağlığına hem de çevreye zararlı olduğunu belirterek, “Alışverişlerde file, kese kağıdı ve bez çantalar kullanılmalı. 2018’den itibaren naylon poşetlerden cüzi miktarlar alınacak” ifadesini kullandı.

Palandöken, marketlerde ve mağazalarda naylon poşet kullanımının ulaştığı boyuta dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Naylon poşet ya da torbaların kansere neden olduğu uzun yıllardır biliniyor fakat kullanımı son yıllarda arttı. Ülkemiz Avrupa ülkeleri arasında kansere 2,3 avro ile en çok harcama yapan ilk 6 ülke içinde bulunuyor. Ülke çapında ciddi bir geri dönüşüm bilinci ve sistemi oluşturmak gerekiyor. Vatandaşımız pazar ve market alışverişlerinde artık file, kese kağıdı ve bez çantalar kullanmalı.”

Çevreyi korumak amacıyla yapılan harcamalara da değinen Palandöken, “Her birey kendi sorumluluk bilinciyle hareket ederse doğayı korumak adına bu kadar harcama yapmak zorunda kalmayız” ifadesini kullandı.

25 KURUŞ VE 50 KURUŞA POŞET

Palandöken, marketlerde ve mağazalarda konuyla alınacak tedbirleri de anımsatarak, şunları kaydetti:“Atık Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2018’den itibaren naylon poşetler marketlerde ve mağazalarda 25 kuruş veya 50 kuruş gibi cüzi bir miktarla satılacak. Gelişmiş ülkelerin çoğunda da bu şekilde uygulama mevcut. Kullanımı azaltmaya yönelik başka bir çözüm de bakanlıkların kamu spotu gibi yayınlarla naylon poşetin insan sağlığına ve doğaya verdiği zararları halka aktarmak olacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu