GündemSiyaset

“Tasarı Kabul Edilemez”

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sabriye Yiğit, dün Parti binasında düzenlediği basın toplantısında Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının tartışmalar arasında alt komisyondan geçtiğini hatırlattı.

 

Yiğit, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak “Hukuk devleti olma özelliği değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek mutlak bir hükümdür” dedi. Tasarının yasalaşmasına karşı mücadele edeceklerini söyledi

 

Yiğit, açıklamasında Anayasa’nın, 174. Maddesi’ne göre devletin asli görevinin devrim yasalarını uygulama ve toplumun çağdaş uygarlık düzeyine çıkartılması olduğunu hatırlattı. Anayasanın 10. Maddesinin de kanun önünde eşitlik düzenlemesini içerdiğini söyleyen Yiğit, “Bu düzenlemeye göre herkes dil, din, ırk, mezhep, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayrımı gösterilmeksizin kanun önünde eşit” dedi.

Kutuplaşma artacak

Cumhuriyet kadınları olarak, hukuku ve Anayasayı savunarak, devrim yasalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü savunarak yollarına devam edeceklerini kaydeden Yiğit, “Ülkemize getirilmek istenen ‘İslam devleti olma’ dayatmasına karşı, kadın yurttaş kimliğimiz ile mücadelemizi asıl iş olarak önümüze koyacağız” diye konuştu.

Mücadele edeceğiz

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönergesinin 90. maddesinde, İslam dininin; iltikat, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işlerini yürütmek olarak belirtildiğini anımsatan Başkan Yiğit, “Bu durumda Müftülerin görevi sadece Müslüman olan vatandaşlarımıza yöneliktir. Oysa Cumhuriyet herkesindir ve herkes kanun önünde eşittir. Öyleyse herkes devletin tüm olanaklarından eşitçe yararlanmalıdır ve kimseye siyasi ve kişisel ayrımcılık yapılmamalıdır. Anayasanın 24. maddesi de bu hükmü içerir. Bizler, Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, sonuna kadar Mustafa Kemal Atatürk’e, cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe ve özgür yurttaş olma hakkımıza sahip çıkacağız. Bu tasarının uygulanmaması için gereken mücadeleyi ortaya koyacağız” dedi. Basın açıklamasına CHP Milletvekili Mehmet Tüm, CHP’li kadın üyeler katılarak destek verdi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu