GündemÖzel Haberler

‘Kaybolmaya Yüz Tutmuş Balıkesir Yemeklerini Kazandıracağız’

Balıkesir Aşçı Köfteci ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Yıldız, bu hafa konuğumuz oldu. Yıldız ile Oda ve üyelerin sorunlarını beklentilerini, Yemek Yarışmasını, kaybolmaya yüz tutmuş Balıkesir Yemeklerini konuştuk. Yıldız, Balıkesir’e Yerel AVM’ler kurulmasını istedi. “Yemek Vadisi” projesi önerdi. Gençlere bir dizi önerilerde bulundu. Çırak ve kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerinin altını çizdi

 

  1. Dönem başkanlığını sürdüren Başkan Yıldız, Odaya kayıtlı yaklaşık 700 Üyenin olduğunu söyledi. Oda üyelerinin en büyük sorununun, yüksek su faturaları olduğunu ifade eden Yıldız, bu konuda Belediye ile görüştüğünü, Oda üyelerine yönelik olarak indirim taleplerini ilettiklerini söyledi.

Çırak yok

Yıldız, Oda üyelerinin çırak ve kalifiye eleman bulmakta zorluk çektiğini ifade etti. Girişimcilik kurslarına katılan, KOSGEB’den sıfır faizli kredi alarak işyeri açan, Oda üyesi olanlardan yüzde 40’nın ayakta kaldığına dikkat çekti.

Balıkesir için iyi olacak

Başta Büyükşehir Belediyesi ve Karesi ile Altıeylül Belediyelerinin projelerinin hayata geçmesi halinde Balıkesir için iyi olacağını dile getiren Başkan Yıldız, öncelikli projelerin hayata geçirilmesinin önemli olduğunun altını çizerek, “Kısa vadede Balıkesir’e, ekonomik anlamda Oda üyelerine katkı sağlayacak, hizmeti ayağa kaldıracak projeler önemli” dedi.

Yerel AVM’ler

Yıldız, açıklamasında İstanbul – İzmir karayolunda Yerel AVM’ler kurulabileceğini söyledi. “Yemek Vadisi” projesinin hayata geçirilmesi halinde Balıkesir’de, Gastronomi turizminin hareketleneceğini, bu durumunda şehre olumlu yönde ekonomik katkı sağlayacağını ifade eden Yıldız, açıklamasında Oda üyelerinin güvenlik anlamında sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

Et fiyatları

Et fiyatlarında yaşanan artışların sektörü olumsuz yönde etkilediğini anlatan Yıldız, bu konunun Bakanlık düzeyince ele alınmasını isteyerek, “Aksi takdirde bazı insanlar farklı yönlerine yönelebilir. Geçmiş yıllarda at, eşek, domuz etinin piyasaya sürüldüğünü unutmayalım” diye konuştu.

Yemek yarışması

Geçmiş yıllarda Oda tarafından “Yemek Yarışması” yapıldığını, yeniden yapılması için Altıeylül Belediyesine proje sunduklarını, Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur’un, kendilerine “Ulusal boyutta proje yaparız” dediğini anlatan Yıldız, “Yemek Yarışması, genç nesillere katkı sağlıyor. Kaybolmaya yüz tutmuş yemekler, gün ışığına çıkıyor” dedi.

Gençlere sahip çıkmak lazım

Yıldız açıklamasında ülkenin kanayan yaralarından biri olan gençlerin durumuna da değindi. Her gence kurum ve kuruluşların sahip çıkması gerektiğini belirten Yıldız, gençlerin kötü alışkanlıklar edinmesinde İnternetin etkili olduğunu vurgulayarak, madde bağımlılığı için daha fazla mücadele edilmesini istedi. Oda olarak bu konuda katkıya hazır olduklarını dile getirdi. Bu konuda Panel, seminer gibi etkinlikler düzenlenerek, farkındalık yaratılabileceğine işaret etti.

Gençler, geleceğimiz

Gençlerin geleceğimiz olduğunu, gençliği önemsediğini anlatan Yıldız, gençlere şu önerilerde bulundu: “Okuyun, Yabancı dil öğrenin. Spor yapın. Madde bağımlığından uzak durun. Arkadaş seçerken, dikkatli olun. Ülke ve vatan sevgisini her zaman içinizde taşıyın. Aile bağlarını koparmayın. İyi arkadaşlar edinin. Başarmanın yolu, işini ve eşini sevmeden geçer. Hep birlikte mutlu bir şehir yaratabiliriz.”

Kermesler kanayan yaraydı

Çeşitli Dernek ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan Kermeslerin, geçmiş yıllara göre disiplin altına alındığını ifade eden Yıldız, katkı sağlayanlara teşekkür etti. Pilav, Lokma hayırları için bazı bölgelerde pilot uygulamaya geçildiğini, getirilen saat uygulamasının başarılı olduğunu anlatan Yıldız, “Hayırlarda saat uygulamasına geçilmeli. Bu konuda Belediyelerden destek bekliyorum. Hayır yapmak isteyenler, kış aylarında saat 14.00’den sonra, Yaz aylarında saat 15.00’den sonra istediği yerde hayır yapabilir. Bu saatlerden önce yapılan hayırlar, sektörü olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.

 

Belediye etkinliklerinden esnaf kazanmıyor

Yıldız ile görüşmemizde, Belediyeler tarafından düzenlenen sosyal, sportif, kültürel etkinliklerde şehre gelen misafirlerin özgürce dolaşmalarının sağlanmasını istedi. Bu konuda Kurtdereli güreşlerinde katılanların belli yerlerde yedirip, içirildiğini örnek olarak gösterdi ve ekledi: “Gelen konuklar çarşıyı, pazarı gezmeli, yerel ürünlerden almalı, yöre yemeklerini tatmalı. Kolonya, höşmerim satmalı. Esnaf da para kazanmalı.”

Tarhana çorbası

Yıldız’a sorduk. “Niye Lokantalarda Tarhana çorbası yok?” İşte yanıtı: “ Tarhana çorbası, Zede gibi kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerimizi halkımızla buluşturmamız lazım. Tarhana Çorbası, hem ekonomik, hem de sağlık açısından yararlı.”İsmail Koca’nın özel haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu