GündemÖzel Haberler

TOPRAĞIN EMEKTARLARINA DURMAK YOK

Balıkesir’de girişimci Kadın çiftçiler markalaşma, girişimcilik ve topraktan elde edilecek ürün çeşitliliği için çalışmalar yapıyor. Balıkesir’in kırsal bölgelerinde topraktan verim alan kadınların yeri ayrı. Azda olsa ‘üretmekten vazgeçmeyiz’ diyen kadınlar, soframıza getirdiklerimiz önce bizim ellerimizden geçecek diyor.

SUSAMLAR İÇİN BEREKET VAKTİ

Balıkesir’de üretimi yapılan ürünlerden biride susam. Çok olmasa da köylü kadınların yağlık olarak kullandıklarını söyledikleri susamlar tarladan, önce toplanıyor ardından kalburlarla eleniyor. Köylü kadınların imeceyle yaptıkları bu işlemlerin sonrasında hoş sohbet eşliğinde elenen suısamlar simit,poğaça ve benzeri yiyecekleri kimi zaman süs oluyor yada kavrularak tahin yapılıyor. Üretim az ve Türkiye’de her yıl 120 bin ton Susam İthal edildiği biliniyor.

ÜRETİM İÇİN ATAĞA GEÇİLİYOR

Bigadiç Adalı’da Köylü kadınlar, tarladan topladıkları susamları iri kalburdan geçirerek tozlarından arındırıyor. Hasat mevsiminde üretimi kolay ve elverişli olmasına rağmen makineyle hasadı yapılamayan susam’a rağbet şimdilik yok. Ancak, Türkiye’de atağa geçen illerde ithalata dur demenin çalışmalarının da başladığı belirtiliyor. Balıkesir bölgesinde topraktan elde edilen ürünlerin hasat vakti.

Bigadiç’in Aşağıçamlı, Yağcılar, Osmanca, Adalı ve daha  pekçok kırsal mahallesinde azda olsa üretilen susam için üretici kadınlar ‘köyde başka ne yapalım çare yok susam para etmiyor 5TL.Ancak üretmek ve çalışmak zorundayız’ diyor. Semra Aman Akyürek’in özel haberi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu