GündemÖzel Haberler

Baz İstasyonlarına Tepki

Balıkesir Merkez başta olmak üzere Türkiye genelinde yıllardır baş belası olarak nitelenen baz istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor.

Bu istasyonların çevreye yaydığı radyasyon dozu ve miktarı da orantılı olarak yükseliyor. Radyasyonun ortamdaki yüksek dozdaki varlığı neticesinde kanser vakalarında artışların olduğu öne sürülüyor

Anayasanın, 56. Maddesinde “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” maddesi bulunuyor.

Yine Baz İstasyonu Yönetmeliğinde “Baz istasyonları; Okul, Hastane, Çocuk Parkları gibi duyarlı mekanların 300 metre uzağında kurulmalıdır” hükmü var. Yönetmeliğin, 14. Maddesinde “Baz istasyonunun bulunduğu konteyner üzerindeki tabloda; baz istasyonuna ait anten sayıları, yönleri, güçleri ve ölçüm değerlerini ve tarihini gösteren gibi bilgiler bulunmalıdır” maddesi var. 15. Madde de ise “Nüfusu 5 binin altında olan köy ve kasabalarda baz istasyonları yerleşim dışında kurulmalıdır.” Devamında “Baz istasyonları hiçbir yerleşim birimine 100 m den yakın bulunmamalıdır. Yerden minimum yüksekliği 40 metre olmalıdır” hükümleri bulunuyor.

 

Tehlikedeyiz

 

Balıkesir’de, şehir merkezi başta olmak üzere plajlarda, mahalle aralarında, okula ve yaşama alanlarına çok yakın yerlerde baz istasyonları çeşitli biçimlerde kamufle edilerek (Kalorifer bacası, su deposu veya telefon firmalarının çeşitli logolarının reklam tabela ve görselleri olarak) kurulmuş durumda.

İnsan sağlığına zarar veren ve yaşama alanlarından uzağında yer seçimlerinin olması gereken baz istasyonlarını her yerde görmek mümkün. Bu konuda yetkili makamın Belediyelerde olduğunu bir kez daha hatırlatalım.Cengiz Güner

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu