GündemEkonomiÖzel Haberler

İkinci Elde İdeal Zaman Kasım- Mart Arası

Kurdaki hareketlilik ve sıfır araçlardaki kampanyalar nedeniyle durgunluk yaşanan ikinci el otomobil piyasasında hareketlilik başladı. Karizma Halı Saha yanında bulunan Pazaryerine kurulan ikinci el Oto Pazarı, dün hareketli günlerinden birini daha yaşadı

ÖTV ve kur artışlarının fiyatlara yansımaya başlaması nedeniyle talebin yöneldiği ikinci el Oto Pazarında, bu yıl alım – satımın, geçen yıllara oranla daha fazla olması bekleniyor. Görüştüğümüz bir Galerici, Türkiye’de asıl büyük pazarın, ikinci el pazarı olduğunu söyledi.

İkinci elin cazip olmasının birden fazla nedeninin olduğuna işaret eden Galerici, “Özellikle geçen sene kur, ÖTV artışı olduğu için şirketlerin elinde 2016 model araçlar da kaldı. Yıl başında onlar daha ucuz fiyatlarla satıldı. Şimdi o araçlar ikinci el biraz daha düşük fiyattan satılacak. Dolayısıyla firmaların stoklarını azaltmak için sattıkları araçlar, ikinci elde göreceli olarak daha da ucuz olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Dün İkinci el araç pazarı hareketli günlerinden birini daha yaşadı. Araç almak ya da satmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde Pazaryerine gelerek, bütçelerine uygun araç bulmak, ta da aracını en iyi fiyata satmak için uğraştı.

 

 

Görüştüğümüz Galerici, ikinci el otomobil almanın bir mevsimi olduğunu ifade ederek, “Özellikle ikinci el araba almak istiyorsanız, Kasım ayından Marta kadar olan dönemde almanız lazım çünkü Kasım- Aralık birinci el  kampanyalarının çok yoğun olduğu bir dönem olduğu için insanlar birinci ele yöneliyor, ikinci el otoların da fiyatı düşüyor ve yeni yıl geçişlerinde de yazdan önce araba alınıyor. Yazla birlikte Türkiye’de ikinci ele olan talep çok hızlı artıyor, o da fiyatları yazdan önce yukarı çekiyor” dedi.

 

Gücünüze göre araç alın

 

Birinci ya da ikinci el araba almanın tam zamanı olduğunu vurgulayan bir vatandaş da “Eğer arabaya ihtiyacınız varsa, kesinlikle şu an araba almanızı tavsiye ederim. Birinci el, ikinci el hiç fark etmez. Gücünüz neye yetiyorsa araç alın, şu an doğru bir zaman. Bu birinci el için de ikinci el için de geçerli. Kur artışlarının birinci ele yansıması zaman alıyor. O yansımayla birlikte ben fiyatların bir miktar daha yukarı çıkacağını düşünüyorum” dedi.

 

İnternetten de satış var

 

Galerici, ikinci el pazarında 50 bin liranın altındaki araçların çok talep gördüğünü hatırlatarak, şunları ifade etti: “İnternette, özellikle bazı sitelerde yoğun ikinci el ilanları var. İnternetteki fiyatlara baktığınız zaman yüzde 7-8 civarında farklılık var. Galerideki ikinci el araçların fiyatları internetteki fiyatların altında.”

İkinci el araç almadan önce PTT’ye sorun

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Müsteşarlığı ile PTT arasında imzalanan protokole göre, ikinci el araç alacak vatandaşlar kilometre ve araç muayene bilgilerini artık PTT mobil uygulamaları üzerinden öğrenebilecek. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından PTT ile paylaşılacak veriler, kurumun mobil uygulamalarına plaka veya şase numarası girilerek edinilebilecek. Bu verilere 11 Kasım tarihinden itibaren PTTBank ve HGS – Online Bakiye Yükle uygulamalarının güncel sürümü yüklenerek ulaşılabilecek. Özel Haber Cengiz Güner

 

2. el araç alırken dikkat!

İkinci el araç satışında kurumsal satış yapan yerlerin daha güvenli olduğu ifade edildi. Türkiye’de sıfır otomobil fiyatlarının yüksek olması ikinci piyasasının hareketlenmesine sebep oluyor. Bununla birlikte ikinci el araçlar arasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. Görüştüğümüz bir Galerici, ikinci el otomobil piyasasına dair bazı uyarılarda bulundu. Galerici, “Sıfır araçta risk 0 ama 2. el’de eğer yanlış bir yerden alırsanız yandınız demektir. Kilometre aşağıya çekilmiş olabilir, birkaç parça boyalı, kaçak olabilir. Yurtdışından sıfır gibi getirilmiş ama vergileri ödenmemiş olabilir” diye konuştu.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu