GündemEğitim

ÖĞRENCİLER HANGİ OKULA GİDECEK?    

Liseye geçiş sisteminde okullar, sınavla öğrenci alan ve mahallesinden öğrenci alan okullar olmak üzere iki bölümden oluşuyor.  MEB, ülke genelinde sınavla öğrenci alacak okul sayısının 700 civarında olmasını planlıyor. Mayıs’ta okul sayıları ve kontenjanların ilan edilmesi, sınavın ise haziranın ilk haftası yapılması planlanıyor.

TEOG sonrası üzerinde çalışılan ve 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ortaokuldan liseye geçişlerde kullanılacak yeni sistemde liseler, sınavla öğrenci alan okullar ile mahallinden öğrenci alan okullar olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sınavla öğrenci alan okullar, ülkenin genelinde ve il bazındaki öğrenci, okul sayıları ile okul türleri de göz önünde bulundurularak yüzde 10’luk oranı geçmeyecek şekilde yeterlilik gösteren liselerden oluşacak. Bu okullar, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile içinde Anadolu lisesi, meslek lisesi ve imam hatip lisesi programları bulunan proje okullarından oluşacak.

SÖZEL-SAYISAL YETENEK TESTLERİ

Bakanlık, sözel-sayısal olmak üzere iki bölümden oluşan sınavın soru sayılarına ve sürelerine kamuoyundan gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verecek. Buna göre, merkezi sınavın 60 soru ve 90 dakika süreli tek oturumlu ya da 80 soru ve 120 dakika süreli iki oturumlu olması alternatifleri üzerinde duruluyor. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda sözel-sayısal yetenek testleri ve bu testlere ait sorular yer alacak.

SINAVSIZ YERLEŞTİRME TEMMUZ’DA

Mahallinden öğrenci alan okullar, merkezi sınavla öğrenci alan okulların yerleştirilme işlemleri tamamlandıktan sonra geriye kalan öğrencilerin yerleşeceği okullar olacak. Öğrenciler, temmuz ayı içerisinde tercih ekranı açıldığında adreslerine göre yakından uzağa ilkesi çerçevesinde kendilerine en yakın okulları tür ve kontenjanlarıyla birlikte görecek ve 5 tercih yaparak yerleşme isteklerini beyan edecek.

Nakil isteyebilecekler

Öğrenciler, tercihlerinden birine yerleşemezlerse okullar açılana kadarki sürede boş kalan kontenjanlar için yerleştirme nakli isteğinde bulunabilecek. Okul rehber öğretmenleri de bu sürede öğrencilere en uygun okula yerleşmeleri yönünde yardımcı olacak. Nakil işlemleri, sınavla öğrenci alan okullarda, sınava giren öğrencilerin puan üstünlüğüne göre yapılabilecek. Öğrenciler, kesinlikle tercih etmediği bir okul türüne yerleştirilmeyecek. Öğrenciler kendilerine sunulan 5 tercih dışında gitmek istediği okul türüne göre il içindeki diğer pansiyonlu okulları da tercih edebilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu