Prof. Dr. Fatih SATIL

Mübarek Bir Meyve: ZEYTİN

Yaz bitti, sonbahar da yarılandı, doğada yeşilin yerini alan başka renklerin dansı ile birlikte bölgemizde zeytin hasadı da başladı.

Allah’ın üzerine yemin ettiği meyvelerden biri olan Zeytin, Kur’an-ı Kerim’de altı kez zikrediliyor. Yüce kitabımızda “mubareketin zeytunetin” ifadesiyle zeytinden “bereketli, kutlu, uğurlu, sayısız yarar sağlayan” anlamlarına gelen mübarek bir ağaç olarak bahsedilmekte ve zeytinyağına da dikkat çekilmektedir.

Aynı şekilde, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar da dikkatleri zeytin üzerine çevirmiştir.

Zeytinin Besin Değeri ve Faydaları

Zeytinin içeriğindeki A, D, E ve K vitaminlerinin çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı olduğu, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlenmesine katkı sağladığı, yaşlılarda ise kemik erimesi (osteoporoz)’ni azalttığı yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır.

Yapılan bilimsel çalışmalarla zeytinyağının, içerdiği E vitamininin insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı kanıtlanmıştır.

Günde 15-20 zeytin yemek stres ve yorgunluğa iyi gelmekte ve daha sağlıklı yaşam sürmemizi sağlamaktadır.

Zeytindeki Mucizevi Madde: ‘Oleuropein’

Zeytinde buruk, acı ve yakıcı tat hissinden sorumlu olan oleuropein ve tyrozol gibi çok sayıda fenolik bileşikler bulunur. Zeytinin sağlık üzerideki olumlu etkisi içerdiği bu fenolik maddelerden kaynaklanmaktadır.

Zeytinyağı ve zeytin yaprağı özünün içerdiği ‘oleuropein’; beyin, baş-boyun, akciğer, karaciğer, mesane, prostat ve cilt kanseri ile lösemide koruyucu etkiye sahiptir.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, sızma zeytinyağının tümörleri küçülttüğüne dair sonuçlar elde edilmiştir. 12 gün boyunca ‘oleuropein’ maddesi verilen farelerde, tümörlerin yüzde 50 oranında küçüldüğü görülmüştür. Araştırmalar; bu maddenin kanseri önlediğini ortaya koyarken, DNA’yı hasardan koruduğunu da belirtiyor.

Zeytin ve Zeytinyağının Kalp ve Damar Sağlığına Faydası

Zeytin ve zeytinyağı, içerdikler yağ asitlerinden dolayı kandaki kolesterol oranını kontrol altında tutmaktadır. Yani, zeytinyağı, kanda dolaşan LDL adlı zararlı kolesterol düzeyini düşürdüğü, aynı zamanda HDL adlı faydalı kolesterol düzeyini ise yükselttiği için kalp ve damar hastalarına ilaç olarak tavsiye edilmektedir.

Zeytinyağı ayrıca vücut için zaruri olan omega-6 yağ asidi (linoleik asit) içermektedir. Bundan dolayı, damar sertliği ve şeker hastalığı için önerilmektedir.

Zeytin ve zeytin yağı, Peygamberimiz (SAV) döneminde de önemli gıda maddeleri arasında yer alıyordu. Efendimiz (SAV), “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır” tavsiyesinde bulunmuştur.

Bölgemiz ve ülkemiz için bol verimli zeytin hasadı dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu