GündemÖzel Haberler

A’DAN Z’YE PAZAR ALIŞVERİŞİ

Pazar esnafı, sıcak soğuk demeden her koşulda ürününü satmaya çalışıyor. Bir evin bütün gerekli ihtiyaçlarını tuhafiye sebze, meyve tezgahlarında bulabilirsiniz. Üreticiyi desteklemek adına vatandaşları semt pazarlarına davet eden Pazar esnafı, dertlerini de isteklerini de MERHABA’ya anlattı.

Salı Pazarı’nda tuhafiye, giyim ve oyuncukların olduğu bölümü geçtikten sonra gıda ürünlerinin satıldığı alan vatandaşları karşılıyor. Bir evin neredeyse tüm ihtiyaçlarını çok uygun fiyatlarla alabileceğiniz Salı Pazarı’ndaki fiyat durumunu sizler için araştırdık. Zam şampiyonu domates de en az zam ile sezonu açan Karnabahar da haberimizde. Tuhafiye bölümünde ise son dönemin modası pembe mutfak gereçleri ise oyuncaklar en çok satılan ürünlerden olmayı başardı.

Cemile Atalay:Pazarcılık mesleği bereketli ve kazancı bol olan bir meslek. 35 yıldır bu mesleğin içindeyim. Çok şükür kazancım yerinde. Çocuklarım da bu mesleği seçti. Ailece pazarda tuhafiyecilik yapıyoruz. Pazarın bereketi pazarcının elinde. Tezgahıma satılmayan ürün getirmiyorum. Bilinçli esnaf olursan işler yolunda gidiyor. Bu meslekten oğluma kendime ev aldık. Allah insana sağlık verdiyse çalışacak. Başka iş hiç düşünmedim. İşimi yıllarca severek yaptım.

Faize Eryılmaz: Pazarcılık işine bahçıvanlıkla başladık. Ektiğimiz ürün para kazanmayınca maalesef bahçıvanlığı bırakmak zorunda kaldık. Kendin üretip satayım dediğinde para kazanmıyor. Maliyetler çok yüksek çünkü. Pazarcılığı bırakmadık. Evde yaptığım salçayı tezgâhta 5 TL’den satıyorum. Çeri domates 5 TL, biber 6 TL, sera fasulyesi 6 TL, Kabak 4 TL, Havuç 1,5-2 TL,Patlıcan 4 TL, Limon 5 TL,

Ayşe Bal:Pazarcı soğukta sıcakta tezgâhını bekliyor. Pazar esnafı kolay para kazanmıyor.  Tezgâhta beğenmedikleri ürünleri, halkımız maalesef marketlerden daha pahalıya alıyor. 17 yıldır bu işi yapıyorum. Çok şükür oldukça da memnunum.

Mustafa Aşık :Pazarcılık yapan esnafın durumu çok zor. Pazarcılığı iş bulamayan zor durumda olan kişiler yapıyor. Maalesef bizler primlerimizi ödeyemiyoruz. Belediyeye tezgahların işgal parasını dahi ödeyemiyoruz. Belediyeye gitsem 1,5-2 milyar işgal parası çıkarırlar. Pazarcılar ve zabıtalar arasında gerginlik var. Esnaftan yer işgali için para isteniyor. Fakat öğlen saati olmasına rağmen Pazar yerinin lambaları yanıyor. Bunların parası bizim cebimizden çıkıyor. Bunun yanında tuhafiyeciler derneği bizim için hiçbir şey yapmıyor.  Fakat aidatlara gelince bizden para kesiyorlar. Öncelikle bu tür gereksiz harcamaların önüne geçsinler. İşsizliği azaltan kendiliğinden işsizliğe çözüm bulan pazarcılara sahip çıkılsın.

Oktay Aldemir : Pazarda kendi ürettiğim istiridye mantarlarını satıyorum. Bugün 2. Gün.  Kilosunu 10 TL den satıyorum.  İstiridye mantarının diğer mantarlarla kıyaslandığında zehirlenme oranı hiç olmayan bir mantar. Bütün pazarlara çıkmayı düşünüyorum. Şimdilik satışlar Allah’a şükür yolunda.

Yasin İrde: 2001 yılından bu yana pazarda mısır satıyoruz.  Mısırlar Aydın’dan geliyor.  15 günde bazen 1 kamyona kadar satış yaptığımız oluyor. Ali Osman Ata

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu