Gündemİlçe Haberleri

ATALARINI ANDILAR

30 Ocak 1923’te Lozan’da Türkiye İle Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşması uyarınca Türkiye’de yerleşik Ortodoks Rumlarla, Yunanistan’daki Müslümanların zorunlu olarak yer değiştirdikleri “Büyük Lozan Mübadelesi”nde ataları Anadolu topraklarına göç eden Giritliler her yıl olduğu gibi bu yıl da anma töreni düzenledi.
Erdek’te bir otelde toplanan Giritli Mübadiller, Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen kahvaltıda bir araya geldi.
Dernek Başkanı Hüseyin Sunay’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Giritli Yazarlar İskender Özsoy ve Gülcan Erdem söz aldı. Özsoy ve Erdem, salonda kendilerini dinleyen Giritlilerle anılarını paylaştı. Erdek Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan Maraş İşi İşlemeli Tepsi’nin dernek yararına açık artırmayla alıcı bulduğu etkinlikte, en yaşlı mübadil sıfatıyla 105 yaşındaki Mehmet Özalp’e de 1. Kuşak Mübadil Plaketi takdim edildi.
Kahvaltı sonrasında sahile inen Giritli Mübadiller atalarının anısına denize kırmızı beyaz karanfiller bıraktı.
Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Sunay İHA’ya yaptığı açıklamada, ” Bugün 95 nci yıl anısına ikinci kez geleneksel kahvaltımızı düzenledik. Gördüğümüz destek gerçekten çok müthişti. Bizler ikinci kuşak üçüncü kuşak mübadiller olarak çok şeyler yaşamadık ama atalarımız o kadar zorluklarla yaşadılar ki, tarifi imkansız ve çektikleri acıları bizlere anlatmak istemediler. Hep içlerine attılar. Ben kendi adıma diliyorum ki, bir daha böyle acılar yaşanmasın” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu