Gündem

ÇOCUKLARINIZIN İSKELET GELİŞİMİNE NASIL KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ?

Bir insanın büyüme ve gelişme dönemi olarak adlandırdığımız zaman aralığı 0-20 yaştır. Büyüme genellikle 20. yaşta durur ama bazen 21.yaşa kadar devam ettiği yapılan çalışmalarda görülmüştür. Kemiklerde büyüme plakları dediğimiz plaklar vardır ve büyüme döneminin sona ermesi ile bu plaklar sertleşir. Bu durumda kemiklerin büyümesi durduğundan iskeletimizin büyümesi durmuş olur.

 

Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler çevresel faktörler ve genetik faktörlerdir. Genetik faktörler anne ve babadan geçtiği için sonradan değiştirilemez. Kişilerin boy uzunlukları ve vücut şekillerinde genetik faktörler önemli rol oynar.

Çevresel faktörler ise beslenme, spor gibi değişkenlik gösterebilen faktörlerdir. Büyüme çağında beslenme ve sporun önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.

Beslenmeyi başlıca gruplara ayırırsak proteinler, yağlar ve karbonhidratlar olarak üçe ayırabiliriz.

Protein tüketimi kas ve kemiklerimiz için, yağ tüketimi hormonlarımız için önemlidir. Karbonhidratları ise ihtiyacımız olan enerjiyi elde ettiğimizi düşünebiliriz. Bu durumda büyüme çağındaki bir bireyin beslenme şekli önemlidir. Dengeli beslenmek esas olandır. Dünyada obezite sürekli artış göstermekte ve obezite yaşı düşmektedir. Tüm besin gruplarından yeteri kadar tüketmek doğru olandır.  Büyüme çağında protein tüketimine  önem vermekte fayda vardır.

Bir çocuğun beslenme alışkanlığını annesi şekillendirir. Hamur işinin çok yenildiği bir evde büyüyen çocuğun karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesi çok olağandır. Bu yüzden çocuklarınızı dengeli ve düzenli beslenmeye adapte etmeye çalışmalısınız.

Diğer bir önemli faktör ise spordur. Düzenli spor büyüme çağında çocuklarınızın boyunun uzamasına yardımcı olacaktır. Daha çevik bir vücuda ve daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirler. Spor ayrıca çocuklarınıza disiplin de kazandırır.

Çocuklarınızın ilgi alanları doğrultusunda bir spora yönlendirmeniz çocuğunuzun geleceği için şahane bir yatırım olacaktır. ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur‘sözünü unutmayın. Çocuklarınızın tatile girdiği şu günlerde onları sevdikleri bir spora yönlendirmeyi ihmal etmeyin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu