GündemEğitim

LİSELERE GİRİŞ SINAVINA HAZIRLANAN GENÇLERİN TEK HEDEFİ BAŞARILI OLMAK

LGS MARATONU SON SÜRAT

Altıeylül Ortaokulu 8. Sınıf öğrencileri, hayallerine ve hedeflerine ulaşmak için ders çalışmayı sistematik bir hale getirdiler. Kendi çalışma planlarını oluşturan gençler, hedefe giden yolda nasıl ders çalıştıklarını ‘GENÇLİK’ sayfamızda paylaştılar.

Her öğrenci kendi ilgi ve yeteneklerine göre ders çalışma yöntemine sahip. Kimi çok kitap okuyarak Türkçe sorularını çözerken kimisi de Matematik problemlerini en hızlı şekilde çözmeyi hedefliyor. İşte öğrencileri (kendi ifadeleriyle) LGS maratonunda başarıya götürecek olan çalışma sistemleri;

“YAZARAK ÇALIŞIYORUM”
Nisa Uysal: “Liselere Giriş Sınavı’na hazırlıyorum. Benim pek çok hayalim var. En az iki üniversite okumak istiyorum. En büyük sevdam ise tiyatro. O yüzden tiyatroya yönelik de üniversite okumak istiyorum. Kendime güveniyorum. Olduktan sonra her şey olabilir. İlk hedefim istediğim lisede okumak. Liseyi Balıkesir’de okumak istiyorum. Üniversitede ise Hacettepe ve ya Ege, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okumak istiyorum. Ders çalışırken yazarak çalışıyorum. Renkli kalemleri kullanmayı çok seviyorum. Evdeki odamda bir tahtam var. Tahtada yazarak çalışıyorum. Kendim öğretmen oluyorum. Annemi oturtuyorum ve ona ders anlatıyorum. Daha sonra da test çözüyorum. Benim böyle bir çalışma yöntemim var. Arkadaşlarıma bol bol kitap okumalarını ve yazarak ders çalışmalarını öneriyorum.”

“ÖNCE KONU TEKRARI YAPIYORUM”
Ahmet Faruk Tipi: “Ben ders çalışırken öncelikle konu tekrarı yapıyorum. Hemen ardından günlük 150-200 soru çözüyorum. Böylelikle öğrendiklerim aklımda rahatlıkla kalıyor. Ayrıca kitap okumanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben ileride mimar olmak istiyorum. Onun için de ders çalışmam gerektiğini biliyorum. Arkadaşlarıma tavsiyem her zaman doğru ders çalışma yöntemini kullansınlar. Dersi derste dinlesinler. Nasıl rahat çalışıyorlarsa öyle bir çalışma sistemi geliştirsinler. Dersi kaçırınca tekrar toparlaması zor oluyor.”

“GÜNLÜK EN AZ 300 SORU ÇÖZÜMÜ”
İpek Dartaş: “Benim hedefim doktor olmak. Kendime göre geliştirdiğim bir çalışma sistemim var. Mesela ben kitap okumak yerine paragraf soruları çözmeyi tercih ediyorum. Paragraf soruları çözdükçe Türkçe sorularını daha kolay yapabiliyorum. Ayrıca konu çalışmak yerine sorular çözerek onların üzerinden bilgiyi pekiştiriyorum. Ben biraz daha soru çözme ağırlıklı bir çalışma sistemi geliştirdim. Derste notlar alıyorum. Bence sınav yaklaştıkça kitap okumaktan ziyade bol bol test çözsünler. Günlük en az 300 soru çözmeye çalışıyorum.”

“DERSİ DERSTE DİNLEMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Uygar Korkmaz: “Ben şehir dışında bir liseyi kazanmak istiyorum. Bunun için de çok çalışıyorum. Ben genellikle dersi derste dinliyorum. Derste dersi dinleyerek de başarıya ulaşabiliriz. Sınav döneminde rahat olmalı ve neler başarabileceğimizin farkına varmalıyız.”

Dilara Yılmaz: “Ben ders çalışmaktan ziyade daha çok kitap okumayı seviyorum. Ders çalışırken de konu tekrarı yaptıktan sonra test çözüyorum. Bence dersi derste dinlemek çok önemli, başarının en önemli anahtarı. Hedefim dil eğitimi almak. Yabancı dile daha yatkın olduğumu düşünüyorum.

“ÇOK ÇALIŞIYORUM”
Hatice Selin: “Ben iyi bir liseye gidip ardından da doktor olmak istiyorum. O nedenle çok ders çalışıyorum. Derste öğretmenimi dikkatle dinleyip notlar tutuyorum. Arkadaşlarıma da dersi derste dinlemelerini tavsiye ediyorum. Notları da doğru bir şekilde tutarsak son derece başarılı olabiliriz.”

BAŞARI İÇİN BUNLARI YAPIN:

*Öncelikle karar vermek gerekir. Ders çalışma bir iştir. Bu işe başlamak için onunla inatlaşmamak, istek gelmesini beklememek gerekir. Karar verdiğiniz an uygun andır.
*Çalışılacak ders ve amaç belirlenmelidir. Çalışmaya harcanan zaman değil, ne yapıldığı önemlidir. Aileler sık sık süreyi az bulurlar. Ama uzun süre masa başında oturmak demek, çalışmak demek değildir.
*Çalışma ara verilerek yapıldığı zaman verimlidir. 45 dakikalık çalışma aralarına, 15 er dakikalık dinlenme zamanları koyulmalıdır. Dikkat eksikliği olan çocuklarda oranlar değişebilir.
*Çalışma saatlerini en iyi öğrendiğiniz, dikkatinizin en iyi olduğu zamanlara göre ayarlayın. Yemekten hemen sonra, yorgun olduğunuz bir zaman başlamak için uygun zaman değildir.
*Ders çalışma sırası da önemlidir. En verimli zamanda daha zorlanılan derslerin çalışılması, benzer derslerin art arda çalışılmayarak araya farklı dersler konulması verimi arttırır.
*Ders çalışma bir çeşit kendi kendini disipline sokma yöntemidir. Dolayısıyla öncelikle ne kadar zamana sahip olduğunuzu bilmek ve bu zamanı, ders dışı aktiviteleri de hesaplayarak, en verimli şekilde nasıl kullanacağınızı planlamak gerekir.
*Hafta içi ve hafta sonu için ayrı plan yapılmalıdır. Çünkü iki zaman dilimi çoğunlukla birbirinden farklı aktiviteleri içerir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu