GündemÖzel Haberler

PAZARIN VAZGEÇİLMEZİ ‘EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ’

Fırından çıktığı anda kokusuyla lezzetinin anlaşıldığı ekşi mayalı köy ekmekleri, semt pazarlarında en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Şehir dışından dahi müşterileri olan ve fiyatları 3 liradan başlayan bu sağlıklı ekmeklerin yapımını pazarcı esnafı MERHABA okurlarıyla paylaştı.

 

Semt pazarlarındaki haberlerimizde bu hafta ‘Ekşi Mayalı Köy Ekmekleri’ni ele aldık. Çoğunluğu Hotaşlar’da yapılan Halalca ve Ayşebacı gibi kırsal mahallelerde de fırınlarda pişirilip pazar tezgahlarında satışa sunulan köy ekmekleri lezzetiyle sofraların vazgeçilmez gıdalarının başında geliyor. Çok sayıda pazarcı esnafı yıllardan beri evlerinde ürettikleri ekşi mayalı köy ekmeklerini semt pazarlarında satarak geçimlerini sağlıyor.
İbrahim Güllüyen: “Ekşi Mayalı ekmekler buğday unundan yapılıp odun ateşinde pişiyor. Lokum dediğimiz çok yağlı ekmekler var. Normal undan yapılan ekmekler ve tam buğday ekmekleri çeşitleri var. Odun ateşinde yavaş yavaş pişen ekmekler çok lezzetli. Normal ekmekler yaklaşık 2 kilogram. Fiyatı 4 lira, tam buğday ekmeğin fiyatı 4,5 TL, lokum dediğimiz yağlı ekmeğin fiyatı ise 9 lira. Vatandaşlar bakkalda satılan ekmek yerine ekşi mayalı ekmeği tercih ediyorlar.”

 

Ünal Türkoğlu: “Balıkesir genelde köy ekmeğini çok seviyor. Şehir dışından gelip, köy ekmeği alanlar da var. Ekşi mayalı olduğu için ekmekler daha uzun süre dayanabiliyor. 2 kilogramdan un kesiliyor. Piştikçe 1 kg 800 grama düşüyor. Fiyatlarımız da 4 liradan başlıyor. Normal ekmeklere göre daha sağlıklı. Uzun süre dayanır. O yüzden vatandaşlarımız da ekşi mayalı ekmeği çok seviyor.”

 

Zarife Uludağ: “Ben Hotaşlar köyündenim. Ekmekçiliğe bir sene önce başladım. Kendim üretiyorum, kendim paketleyip satıyorum. Bir gün önceden kendi ürettiğimiz ekşi mayayla ekmeği yapıyoruz. Sonra yoğurup elimle şeklini veriyorum. Taş fırında pişiyor. Bir ekmeğin yapım aşaması 6 saat sürüyor. Fiyatlar 4 liradan başlıyor. 9 liraya kadar çıkıyor. Yağlı tepsi ekmeğin fiyatı 7 lira. Kahvaltılık alıyorlar, kahvaltıda daha güzel oluyor. Biz bu ekmekler olmadan yapamayız. Bakkalda satılan somun ekmekler tatsız ve tuzsuz geliyor.” Serap Tetik Acar

 

EVİNİZDE DENEYEBİLİRSİNİZ..
Ekşi Mayalı Köy Ekmeği Nasıl Yapılır?
Malzemeler:

4 su bardağı ekmeklik un (tam buğday, çavdar, yulaf karışımı)

1+1/2 su bardağı ılık su (su miktarını ununuza göre ayarlamanız gerekiyor)

1+1/2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kadar yağ

150 ml kadar ekşi maya

Tarifi: Ekmek yapmadan yaklaşık 3-4 saat kadar önce mayayı buzdolabından çıkartarak, oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Bu aşamada maya göz göz olmalı. Bu kabarcıklar canlılığın göstergesidir. Maya yeterince olgunlaşmışsa, suyun üzerine bıraktığınızda yüzecektir. Mayadan 150 ml kadarı ekmek yapmak üzere ayrılır. Ilık su mayanın üzerine ilave edilir. Un genişçe bir kaba konup, ortasına maya ilave edilir. Tuz direkt mayanın üzerine değil de, unun üzerine doğru serpiştirilir. Zeytinyağını da ilave ettikten sonra, zorlu yoğurma süreci başlar. Öncelikle kaşıkla un ve suyun birbirine karışmasını sağlanır. Yoğurma işlemine en az 20 dakika boyunca devam edilmeli. Elde edilen hamur homojen, hafif yapışkan bir yapıda olmalı. Eğer kuru ya da sıvı olduysa azar azar un ya da su ilave ederek, istenilen kıvama getirilmeli. Bundan sonra yapılacak işlem yarım saatte bir iki saat boyunca köşelerden içeriye doğru kıvırmak. Ya da basitçe küçük bir yoğurma hareketi yapmak. Ekmek hamurunun üstünü hafif nemli, tüy bırakmayan bezle veya hamura temas etmeyecek ve kabarmasına imkan verecek bir kapakla kapatılır.  Hamur yaklaşık olarak iki katına ulaşınca, ekmeği pişireceğimiz kaba uygun büyüklükte bir tencerenin içine buruşturulup açılmış yağlı kağıt yerleştirilir. Yeni kapta da en az 1 saat, mümkünse 2 saat daha beklenir.  Bekleme süresi dolunca, fırını 220 dereceye ayarlayıp içine ekmeğin pişirileceği tencere yerleştirilir. Eğer döküm tencere yoksa, sadece fırın ısıtılır.

.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu