GündemKöşe Yazıları

8.Direklerarası Seyircileri Tiyatro Ödülleri

Önce Direklerarası ismi nerden geliyormuş ona bakalım.. Direklerarası, İstanbul’un Fatih ilçesinde, 1728-1729’da Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı külliyenin bir parçası olan sütunlu çarşıya ve bu çarşının üzerinde bulunduğu caddeye verilen addır.

Direklerarası, caddeye doğru uzatılan revakların üzerinde durduğu mermer kaideler, caddenin iki yanını gezinmek, satış yapmak ve dinlenmek için ideal bir yer haline getirmiş, halk tipi eğlencenin merkezi olmuştur..

Müslüman halkın ibadet ve ziyaret için akın ettiği bölgenin, Şehzadebaşı, Fatih ve Süleymaniye Camileri arasında yer alması nedeniyle, özellikle ramazan aylarında toplumsal yaşam hareketliliği Direklerarası’nda en yüksek seviyeye ulaştırmış, sihirbazlar, akrobatlar ile Karagöz ve Hacivat kalabalığı eğlendirmiştir. Sonraki yıllarda, tiyatro ve  sinemanın temelleri de burada atılmış. 1950’li yıllarda toplumsak cazibe merkezi Taksim’e kaydığından bölge cazibesini yitirmiştir. Seyirci bağından aldığı enerji  ile Türkiye tiyatrosuna pozitif katkılar sağlayan topluluğumuz; günümüzde yıkılmış olan bu sütunların adlandırdığı köklerine referans  ve toplumsal hafızada bir izlek oluşturmak amacıyla Direklerarası Seyircileri adını almıştır.

18.Direklerarası Seyircileri Tiyatro Ödülleri bu yıl bizimde içinde bulunduğumuz  Afyonkarahisar, Çanakkale, Bartın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Eskişehir, Fethiye ve Kocaelin’de Performans,yapım ve tasarım ödüllerinin verildiği Eskişehirde Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Bir çok tiyatro ekibi, amatör,özel,profesyonel tiyatro ekipleri ödüllerini almak için soğuk havaya rağmen Eskişehirdeydi. BSM oyuncuları olarak biz de ödülümüzü almak üzere oradaydık.
Direklerarası Seyircileri resmi internet sitesinde gördüğüm çok güzel bir yazı var  diyorlar ki marifet iltifata tabidir.. Bu çok güzel bir şey özellikle benim için çok anlamlı.. Üç sezondur emek verdiğim Keloğlan Mutluluk Ormanında oyunumun birileri tarafından görülmesi ve en iyi yapım ödülüne layık görülmesi gerçekten onur verici demek ki emek verirsen karşılığını alıyorsun.. Hayatımda ilk kez bir ödül törenine katılmanın da mutluluğunu yaşarken Genel Sanat Yönetmenimiz Onur Ayan hocam bana ikinci bir onur ve mutluluk yaşattı. Ödül anonsumuz verildiğinde beni de kürsüye çıkararak konuşma hakkı verdi ve ben böyle bir camiada ilk kez tiyatroculara hitap ettim bu da benim için unutulmayacak güzel anlardan biri oldu. Bana bu imkanı verdiği için Onur hocama teşekkür ediyorum. Ben bu tarz ödüllerinin tiyatro ekiplerini teşvik edeceğine onlara mücadelelerinde moral desteği vereceğine inanıyorum. Bunu en çok derinden hisseden tiyatrolardan biriyiz.107 kişilik salonumuzda 25-30 seyirci bandında oynamak bazen bizi üzmüyor değil işte bu noktada Direklerarası Seyircilerinden aldığımız ödüller bizi tiyatro mücadelemizde sağlam tutuyor ve sanat adına yeni bir şeyler üretme şevkimizi diri tutuyor. Balıkesir’de tiyatro yapmanın zor olduğu düşüncesini bu ödüllerle onurlandırıldığımız zaman belki de bir nebze aklımızdan çıkarıp yolumuza moralli bir şekilde devam ediyoruz. BSM Tiyatro dalında bu zamana kadar 4 ödüle layık görüldü. Bizi yalnız bırakmayan ve sanata destek olan duyarlı seyircimize teşekkür ederiz. Tiyatro mücadelemizde bize yaşam enerjisi veren ve ödüllere layık gören Direklerarası Seyircilerine ve Direklerarası Seyircileri Koordinatörü Sevgili Ömer Şahinbaş’a şükranlarımızı sunarız. Nice Tiyatrolu, başarılı ve ödüllü yıllar bizimle,sizinle olsun.. !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu