GündemÖzel Haberler

8 Köşeli Kasket’in Hikayesi

67 yaşındaki Sücayi Akay, 54 yıldır Hasan Baba Çarşısı arkasında bulunan bir Pasajda, şapka imal ediyor, Şapka satıyor. Akay, 8 köşeli Kasket’in yol haritasını Gazeteniz Büyükşehir Merhaba’ya anlattı. Şapka, Kasket deyip geçmeyin. Şapka ve Kasket yapımında, “Kumaş seçimi, Ölçü alımı, Şapkanın modeli, Kumaşın kesimi, dikimi, ütülemesi” çok önemli.

“Şapka giymek, çağdaşlıktır”

Her Esnaf ve Sanatkarın yakındığı gibi Akay Usta da Çırak bulamamaktan şikayetçi. “Şapka giymek çağdaşlıktır” diyen Akay Usta, “8 köşeli Kasket”in hikayesini anlattı.

Kumaş seçimi

Şapka, Kasket yapımında, kumaş seçimi, kişilerin beğenisine göre yapılıyor. Kumaş seçiminde renk, desen, kumaşın kalınlığı, inceliği önemli. Ayrıca giyilecek ortam, giyilecek elbise, şapkayı giyecek kişinin yaşı ve deri rengine de dikkat ediliyor.

Ölçü alımı

Dikilecek şapkanın, başta güzel durması için, alınacak ölçü önemli. Şapkayı giyecek kişinin başının uzunluğu alınıyor. Ölçü alımında kişinin şapkayı nasıl giyeceği önemli. Yaşanan iklim koşullarının, kültürel yapının, şapkayı giyen kişinin konumuna göre şapka modellerinin doğduğunu anlatan Akay, Şapka modelleri hakkında şu bilgiyi verdi: “Kep, Melon, Kaptan, Köylü ve Anadolu Kasketi modelleri üzerine çalışıyorum.”

Kumaşın kesimi

Şapka yapımı için seçilen kumaşın dikilecek modele uygun olarak şapkada kullanılacak diğer parçaların da hazırlandığını anlatan Akay, “Bunlar iç astar, tele kumaşı, güneşlik perdesi” diye konuştu. Ölçülere uygun olarak kesilen kumaş parçalarının daha sonra dikim işlemine geçildiğini belirten Akay, “Benim seçtiğim model sekiz köşedir. Sekiz kulaklıklı olarak sekizgen biçiminde kesilen kumaş ve astar, ayrı ayrı kulakları dikişle birleştiriyorum. Siperlik kumaşı hilal biçiminde alına uygun olarak kumaşla kaplarım. Siperlik ve serpuşun birleşim çizgisini örtecek fitil dikilip, ters yüz edilerek, düğmeler basılır. Tüm parçaların dikişleri ütüyle açılıp, birleştirilir” bilgisini verdi.

Ütüleme önemli

Ütülemenin ahşam model üzerinde yapıldığını, en ortadan gergin şekilde kullanılan kamayla dikilmiş şapkanın içine yerleştirildiğini anlatan Akay, “Gerekli kumaş gerginliği sağlanarak, şapka buhar kabına alınır. Ütü sonrası alınlık fitili ve düğmeler, kulak hizasında dikilerek dikiş işlemi tamamlanır” dedi.

Şapka giyme

Sekiz köşeli şapkanın giyim biçiminin kişinin ruhsal ve davranışları hakkında ip uçları verdiğini ifade eden Akay, kirli şapkanın kişiyi perişan gösterdiğinin altını çizdi. Şapkanın başta duruşunun iç duyguları yansıttığını anlatan Akay, “Yanlara eğik ve perdesi geriye doğru kaldırılmış şapka, isyankarlığı ve meydan okumayı ve duyguları yansıtır. Perde kaşlar üzerine indirilerek giyilen şapka, yapımızın gizemli olduğunu ima eder. Yere paralel düz giyim ise dengeliliği ve dürüstlüğü gösterir” diye konuştu.

Şapka giymek, çağdaşlıktır

 

Atatürk devrimleri içinde ayrı bir yere sahip olan, “Şapka Kanunu”nun insanımızı çağdaş görüntüler  içinde olmasına özen göstermesi açısından önemli olduğunu belirten Akay, “Atatürk, Kastamonu’da kıyafet devrimini halkımıza anlatırken, ‘Medeni milletlerarası kıyafet, milletimiz için laik bir kıyafettir. Onu giyeceğiz. Ayakta iskarpin veya potin, üstünde pantolon, yelek, gömlek, kravat, ceket ve doğal olarak bunların tamamlayıcısı olmak üzere başta siperi şemsli serpuş, bunu açıkça söylemek isterim. Bu başlığın ismine Şapka denir’ dediğini hatırlattı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu