GündemEğitim

86 YILLIK ANIYI YIKTILAR

Türkiye’nin en eski eğitim fakültelerinden birisi olan Necatibey Eğitim Fakültesinin 86 yıllık havuzu geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız yıkıldı. Ülkemizin en eski eğitim fakültelerinden biri olan ve neredeyse bir asırdır ülkeye öğretmen yetiştiren Necatibey Eğitim Fakültesinde, öğrencilerin geleneksel hale getirdiği ve birçok anının biriktiği sembollerden olan havuz, yıkılınca asırlık hatıralar da yıkılmış oldu.

HATIRALARA EV SAHİPİLİĞİ YAPIYORDU

1932 yılında kurulduğu tarihten bu yana birçok olaya şahitlik yapmış olan bu havuzun, NEF mezunları açısından ayrı bir değeri ve hatırası olduğu biliniyor. Havuz, enstitü yıllarından günümüze kadar öğretmenlerin ve öğrencilerin etrafındaki banklarda oturarak çay içip sohbet ettiği, nice hatıraların yaşandığı ve mezunların içine atıldığı gelenek haline gelen özel bir yerdi.

KURUMLAR GELENEĞİ İLE YAŞAMAZ MI?

NEF’te okuyan ve mezun olan çok sayıda kişinin belirttiği şekliyle; son sınıf öğrencileri mezuniyet haftasında özel bir kutlama yaparlar ve o hafta bir şenlik havasında geçerdi. Bu kutlama neredeyse öğretmen okullarından bu yana geleneksel hale gelmişti. Mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler sırayla birbirlerini davul zurna eşliğinde havuza atar fotoğraflar çekilirlerdi. Ne var ki, şimdi mezunların geleneksel olarak atıldığı bu havuz yıkılarak yerine toprak dolduruldu. Oysaki kurumlar gelenekleri ile yaşar ve bu yıkım sonrası maalesef artık böyle bir mezuniyet şenliği yapılamayacak. Asıl acı olan ise; geçmişe, geleneklere ve hatıralara yapılan bu saygısızlığa hiç kimsenin ses çıkartmamış olması.

SAHİP ÇIKILACAĞINA YIKILDI

Mezun olan ve halen öğrenci olan birçok insan bu havuz nasıl yıkılır diye tepki gösteriyor. Hatıralarının burada yaşandığını ifade edenler “Neredeyse kült haline gelmek üzere olan bu geleneğe sahip çıkarak, yıkmak yerine havuzun etrafına burada yaşanan hatıralara dair bir köşe yapılması, fotoğraflarla desteklenmesi, ya da binlerce insanın hatırasına saygı duyulacak minik bir projenin hayata geçirilmesi gerekmez miydi? ” Diye soruyor. Haber: Kamil Akyürek

İşte okulun kısa tarihçesi:
1932 Necati Bey Muallim Mektebi
1935’te “bey, paşa…vd.” unvanların kullanılması yasaklanınca muallim yerine Öğretmen kullanılmaya başladı ve Necati Öğretmen Okulu oldu.
1944-1945 Necati Orta Öğretmen Okulu
1946-1947 Öğretmen Okulu kapatılarak okul Necati Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürüldü.
1950-1951 yılları arasında da Enstitü kapatılarak Necati Öğretmen Okulu yeniden açıldı.
1954 yılında ise hem Necati İlk Öğretmen Okulu ve Necati Eğitim Enstitüsü yeniden faaliyete geçti
1978-1979 Necati Yüksek Öğretmen Okulu
1982-Necatibey Eğitim Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu