GündemEkonomiÖzel Haberler

ADISANLAR DERİ: “BİZİM EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ KALİTE”

MODASI GEÇMEYEN GİYİM, ‘DERİ’

Adısanlar Deri &Kürk İşletmecisi Bilgin Adısanoğlu, derinin modasının asla geçmeyeceğini,  deri kıyafet almak isteyenlerin kaliteden asla taviz vermemesi gerektiğini söyledi.

Her dolapta mutlaka kendine yer edinen deri ceketlerin ömrünü uzatmak imkansız değil. Deri ceketleri ilk günkü kalite ile kullanmanın mümkün olduğunu belirten Balıkesir’in ünlü dericisi Bilgin Adısanoğlu, deri ceketlerin ömrünü uzatmanın püf noktalarını MERHABA’ya anlattı. Dericiliğin kendilerine dededen kalan bir meslek olduğunu söyleyen Bilgin Adısanoğlu, deri ceket ve benzer ürünler alınırken kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 1981 yılından beri kaliteden taviz vermeden hizmet verdiklerini söyleyen Adısanoğlu, “Bizim en büyük gücümüz ve farkımız kalitemizdir” dedi.

“DERİ MODASINI KENDİSİ YARATIR”
Adısanlar Deri&Kürk’ün sahibi Bilgin Adısanoğlu ile deri giyim üzerine konuştuk. Deri giyimin her dönem kendi modasını oluşturduğunu söyledi. Adısanoğlu, “Deri kıyafetlerin modası asla geçmez. Hatta deri kendi modasını yaratır. Her dönemde ve her şekilde giyilebilir. Deri insanı ya rezil eder ya vezir eder. Ortası yoktur. Kötü ise boya atar, koku yapar. Öyle bir kokar ki giymeyi bırak yanına yaklaşamazsınız. İyiyse senelerce kullanırsınız. Oğlum, benim 20 yaşındayken giydiğim deri ceketi kullanmaya başladı. Herkes nereden aldığını soruyor. Hala ilk günkü gibi kaliteli ve temiz. Bakımını iyi yaparsanız ve kaliteli bir deri almışsanız kolay kolay yıpranmayacaktır. Derinin modeli değişir ama kendisi her zaman moda olan bir üründür” dedi.

 

DEDEDEN GELEN GELENEK

MERHABA: “Ne zamandır mesleğin içisindesiniz? Dünden bugüne meslekte değişimler oldu mu?”

Adısanoğlu: “Biz Milli Kuvvetler Caddesi’nde 1981 yılından beri hizmet veriyoruz. Dericilik bizim dede mesleğimiz. Rahmetli dedemle başlayan mesleğimizi benden sonra oğlum sürdürecek. Herşey kendi imalatımız. Dededen bize miras kalan mesleğimizi aynı kalite ve başarıyla sürdürmeye devam ediyoruz. Meslekte nicelerini gördük; çok hızlı başlayıp büyük paralar da kazandılar ama kaliteden ve dürüstlükten taviz verdikleri için iflas eden çok firma gördük. Biz dünden bugüne çizgimizden asla ödün vermedik. Dün hangi kaliteyle üretmişsek günümüzde de aynı kalite mevcuttur. En büyük gücümüz de kalite ve dürüstlükten ayrılmayan esnaflık anlayışımız. Sattığımız ürünün her zaman arkasındayız.”

 

“ESAS OLAY SATTIKTAN SONRA BAŞLAR”

MERHABA: “Deri kıyafetlerin ömrü ortalama ne kadar oluyor?”

Adısanoğlu: “Dericilik incelik ister. Esas olay sattıktan sonra başlar. Kaliteli deri uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Ortalama 10-15 yıl rahatlıkla kullanılabilir. Hatta 20 seneye kadar kalitesinden taviz vermeden kullanılabilir. Kilo alımında, vermede ufak tefek astar yırtılmalarında bakıma getirilebilir. İyi bir derinin boy ömrü 6 senedir. İyi kullanımda 10 seneye kadar çıkar.”

 

“KALİTEDEN ÖDÜN VERİRSENİZ BİTERSİNİZ”

MERHABA: “İkinci el deri satışlarında durum nedir?”

Adısanoğlu “Müşteriler gelip ‘Az kullanılmış deri ürünlerim var. Bunları alır mısınız?’ diyor. Bu çok cazip bir olay. Ama bunu yaptığınız anda dericilik biter. Çünkü derinin geri dönüşümü yok. Bunu yapanlar oldu piyasada. Belki hala yapıyorlardır. Deriyi yok pahasına alıp boyuyor, içindeki astarını değiştiriyor. Sonra da onu yeni diye satmaya kalkıyor. Böyle yaparlarsa olur mu? Metal olsa ve geri dönüştürülüp sıfırdan yapılma imkanı olsa uygulanabilir, ne yazık ki deride bu mümkün olmaz. Biz Allah’a şükür hiç öyle bir şey yapmadık, Allah da yaptırmasın. Bunları yapanlar kendilerine kar saydılar ama çoğu mahvoldu ve bitti. Günümüzde böyle ucuz numaralar artık geçerli değil. Kaliteden ve dürüstlükten ödün verirseniz bitersiniz.”

 

DERİNİN ANA MADDESİ PEYNİR MAYASI

MERHABA: “Deri ceketlerin tekrar boyanması söz konusu mu?”

Adısanoğlu: “Derinin boyasının orijinal olması lazım. Mesela bazı firmalar deri boyayabileceklerini söylüyorlar ama ayakkabı boyası, saç boyası gibi sentetik boyalarla boyuyorlar. Bizim derimizin ana maddesi organiktir, peynir mayasıdır. Ayakkabı Deridir fakat konfeksiyon derisi ayrıdır. Bizim derimizin boyasının ömrü 6 saattir. Boyadın doyadın, boyayamadın dökmek zorundasın. Ayakkabı boyası gibi beklemez. O çok önemli. Mesela bizden alınmamış derileri boya için bize getiriyorlar. Ama o bizim boyamızı kabul etmez. O yüzden geri veririz. Attığımız boya yağmurda, karda atmayacak. O atınca bütün her şey gider”

 

“SIRRIMIZ KALİTELİ HİZMET”

MERHABA: “Mesleğinizin sırrı nedir?”
Adısanoğlu: “Bizim meslekte uzun süre hizmet vermek istiyorsanız kaliteden asla taviz vermeyeceksiniz. Bizim olayımız satana kadar değil sattıktan sonra başlar. Çünkü o derinin boy, daraltma, boya ve ufak tefek astar tadilatı yapılacak. Dolayısıyla derinin ömrünü uzatmak için verilen hizmetin de kaliteli olması lazım. Rahmetli dedemin zamanında sattığı deriyi bize tadilat için getirdiler. Çok güzel kullanılmış ve hala yepyeniydi. Deri böyle kullanılıyor aslında. Deriler de deden toruna, anneden babadan evladına kalabiliyor.”

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu