Gündem

ADLİ YIL AÇILDI

Balıkesir Barosu, adli yılın açılışı sebebiyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yaptı.

Adli yıl açılışı Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören ile yapıldı. Balıkesir Adliyesi ve Balıkesir Barosu çelenklerinin sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan ve Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay konuşma yaptı.

KAPLAN ‘’ADALET HAK EDENE HAK ETTİĞİNİ VERMEKTİR’’

Adli yıl açılışı nedeniyle konuşmasını gerçekleştiren Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, ‘’ Geçmiş yıllarda kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, alçak terör saldırıları sonucunda hayatlarını kaybeden yargı şehitlerimizi, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünde şehit olan vatandaşlarımızı ve ezelden günümüze vatanı için en değerli varlıkları olan canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Adaletin bir tanımı da hak edene hak ettiğini verebilmektir. Hak edilen maddi olabileceği gibi, suç işleyenler kanunlarda öngörülmüş olan usul çerçevesinde soruşturulması. Soruşturma neticesinde yapılan kovuşturmalar sonunda bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından verilen cezalar da olmaktadır’’ dedi.

KAYABAY ‘’YARGI REFORMUNA GİDİLMELİ’’

Yeni yönetim şekline geçildiğini ve bu durumda acil yargı reformuna gidilmesini belirten Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay şu ifadeleri kullandı; ‘’ Meclis iradesine dayanan yönetim şeklinden ayrılarak yeni bir yönetim şekline geçmiş olduğumuz aşikardır. Bu geçişte yaşanan sorunların çözümü için acilen yargı reformuna gidilmesi gerektiğine inanmaktayız. Özellikle kuvvetler ayrılığı ilkesinin, kuvvetler birliği olgusuna dönüşeceği durumlarda hukuk, devlet yönetiminde krizlerin aşılmasının tek yoludur. Yargının güvenilir olabilmesi, onun bağımsız ve tarafsız olması ile olasıdır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı noktasında kendi yurttaşlarımızla birlikte dünya kamuoyuna da güvence verilmedikçe sorunların aşılabilmesinin mümkün olmadığı düşüncesindeyiz. Yargı bileşenlerinden hakim ve savcıların mesleğe kabulü ile başlayan, atama ve yer değiştirmelerinden, disiplin soruşturmalarına kadar uzanan geniş bir açının güven vermediği atmosferde, hukuk gelişip serpilemez.

Eğitim sistemi üzerinde yapılan deneme yanılma süreci, yüzden fazla hukuk fakültesinin yetersiz eğitimlerinin geleceği biçimlendirmesi olasılığı kaygı vericidir. Son kez YÖK tarafından alınan karar ile üniversite tercihlerinde hukuk fakültelerinin ilk 190.000 düzeyine indirgenmiş olması da geleceğe iyimser bakmayı güçleştirmektedir. Öncelikle belirtmeliyiz ki avukatlık mesleğinin yargı içindeki etkisinin giderek azaltılma çabalarına, giderek itibarsızlaştırılmasına yönelik çalışmaların, değişiklerin tamamen karşısındayız. Adli yıl açılış törenine Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Aksoy, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Av. Pakize Mutlu Aydemir, Av. Adil Çelik, avukat savcı ve hakimler katıldı. Nihan Merve Yılmaz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu