Gündem

‘Afiliasyon prangalarımızdan kurtaracak’

‘AFİLİASYON PRANGALARIMIZDAN KURTARACAK’

 

‘Prangalarımızdan kurtulmak için Sağlık Bakanlığı ile afiliasyon yaptık’ diyen BAUN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Aslan, afiliasyon sürecini ve Tıp Fakültesi’ndeki yeni dönem hedeflerini anlattı.

Balıkesir Üniversitesi’nin çağın gerekliliklerini yakalaması gerektiğini söyleyen BAUN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Aslan, ‘Her 100 kişiden 3’ü burada hastane olduğunu bilmiyor’ diyerek gelecek hedeflerinden bahsetti.

 

Yeni yapılacak olan Şehir Hastanesi için Atatürk Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi’nin yapacağı afiliasyon ve Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi faaliyet planı ile ilgili basın açıklaması düzenleyen Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Aslan, afiliasyonun en önemli nedeninin Tıp Fakültesi’nin borçları olduğunu dile getirdi. Kısa ve Uzun vadeli hedeflerinden bahseden Dekan Turan Aslan, öncelikli hedeflerinin üniversite Tıp Fakültesi’ni hakettiği yere getirmek olduğunu dile getirdi.

 

‘Afiliasyon Tıp Fakültesi İçin Gerekiyordu’

Tıp Fakültesinin 25 milyon TL’nin üzerinde borcu olduğunu ve bu borcun uzun bir süre ödenemeyeceğini söyleyen Dekan Turan Aslan, göreve geldiği günden itibaren gördükleri karşısında şaşkınlık yaşadığını belirtti. Aslan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; ‘Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak önemli bir borç yüküyle karşı karşıyayız. Bu rakam neredeyse 25 milyon TL. Bu borca baktığımız zaman 50 den fazla ihtiyaç fazlası personel olduğunu gördüm. Fakülteyi fiziki olarak inceledikten sonra diyaliz ünitesinde kullanılmak üzere alınmış çok sayıda solüsyonun depolarda çürüdüğüne şahit oldum. Bu borçlar bunlardan kaynaklanmış’ dedi.

 

‘100 Kişiden 3’ü Biliyor’

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hakkettiği yerde olmadığını belirten Dekan Prof. Dr. Turan Aslan, ‘ Göreve geldiğimiz günden itibaren fakültemizi geliştirmek ve hakkettiği yere getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ben Bezmi Alem Üniversitesi’nden geldim. Buradaki gelişmeleri gördükçe içim acıdı. Herşeyden öte Balıkesir Üniversitesi bünyesinde bir hastane olduğunu her 100 kişiden ancak 3’ü biliyor. Üniversite’nin vatandaşlarla en iç içe olduğu bölüm olarak bizlerin daha çok kendimizi şehre, vatandaşa adapte etmemiz gerekiyor.

 

‘Vekaleten Başhekim Olarak görevliyim’

‘Üniversitelerin planlarına baktığımızda, yönetilemez bir üniversite planı var. Bütün üniversitelerde bu durum geçerli. O yüzden üniversitelerimiz batmış vaziyetlerde. Başhekimlik, döner sermayeye hükmeden akçeli bir yer. Hastanelerin hem devlet bütçesi hem de döner sermayesi var. Dolayısıyla direkşörler Başhekim’i kendilerine bağlıyorlar. Peki Dekan ne olacak? Dekan, Rektör Yardımcısı’na bağlı ve oradan da Rektöre bağlı durumda. Dedim ki rektörlüğe; ‘Ben Rektör Yardımcısına bağlı çalışmam. Bunu bir defa bileceksiniz. Rektör Yardımcısına gidip onun vasıtasıyla Rektöre ulaşmam’ dedim. Onun dışında Başhekim’in bana bağlı çalışmasını istedim. Başhekim, size bağlı olmaz, Dekan’a bağlı çalışır. Madem ki ben buranın kalkınması için geldim o zaman bu iki kuralı peşinen sizin de kabul edeceğinizi düşünüyorum’ dedim. Ve Rektör Bey bunu onayladı. Daha sonra kendisinin de planları çerçevesinde Başhekim’i aldı görevden ve beni vekaleten ayrıca Başhekim olarak görevlendirdi’ ifadelerini kullandı.

 

‘Gün Doğmadan İşime Gelip, Gün Batmadan Çıkmam’

Yurtdışında bulunduğu süre boyunca iş disiplininin başarılı örneklerini gördüğünü söyleyen Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Aslan, ‘Ben burada gecemi gündüzüme katarak gece 21.00, 22.00’ye kadar burada çalışıyorum. Pek çok zaman benim üniversitedeki çalışma planım gece 02.00- 03.00’e kadar devam eder. Üç saat uyur ve sabah 07.00’de de bir toplantı için başka bir bölüme giderim. İşimizi hakkıyla yapmak istiyorsak çok çalışmamız gerekiyor. Ancak o zaman Tıp Fakültemizi hakkettiği yere getirebiliriz’ dedi.

 

Tıp Fakültesi’nde Acil Servis Açılacak

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Aslan, afilasyon işleminin tamamlandığını belirterek Tıp Fakültesi’ni iyi yöneterek ayağa kaldıracaklarını ve acil servisin ise ocak ayı içinde açılacağını dile getirdi. Ekipman ve gerekli donanımların tedarik edildiğini, görevlendirme işlemlerinin ardından acil servisin Ocak ayı içerisinde hizmete açılacağını söyledi.

 

N. Merve Yılmaz

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu