GündemSiyaset

AKIN: AKP’NİN MADENCİLİK POLİTİKASI YOKTUR!

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Sayıştay raporlarında tespit edilen maden kazaları ile ilgili tehlikelere dikkat çekti. Akın konuşmasında “AKP’nin ulusal bir madencilik yasası yoktur ve ulusal bir madencilik politikası anlayışıyla yapılmayan bir maden yasası da kesinlikle ve kesinlikle eksiktir” dedi. Akın’ın konuşmasından satır başları şöyle;

AKP’NİN ULUSAL BİR MADENCİLİK POLİTİKASI YOKTUR
Bu madde, Maden Yasası’sında değişiklik öngörüyor ve her zamanki gibi, bu tasarıda, maalesef madencilerimiz yine unutulmuş. Torba kanunu çorba kanuna çeviren iktidar, kendine yarayan her şeyi koyuyor fakat madencilikle ilgili hiçbir şey, madencilerle ilgili hiçbir maddeyi koymuyor. Çok değerli arkadaşlarım, AKP’nin ulusal bir madencilik yasası yoktur ve ulusal bir madencilik politikası anlayışıyla yapılmayan bir maden yasası da kesinlikle ve kesinlikle eksiktir.

MADENCİLERİMİZİN YAŞAMA HAKKI ELLERİNDEN ALINIYOR
Bugün sağlıktan bahsettik. Evet, sağlıklı yaşama hakkı, Anayasa’mızda düzenlenen bir haktır ve bu hakkı korumak da devletin asli görevlerindendir. Hükûmet de bu hak doğrultusunda çalışmalar yapar, tasarruflar sağlar. Fakat gelin görün ki, bırakın sağlıklı yaşama hakkını, madencilerimizin yaşama hakkı dahi ellerinden alınıyor. Ülkemizde Madenciler Günü’nde bile maalesef 3 tane maden cinayeti gerçekleşti. Maalesef, kara elmas, madencilerimize tabut oldu. Çok acıdır ki Zonguldaklı bir madencimiz aynen şöyle özetliyor: “Aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. Aşağıdaki ölüm, olasılık; yukarıdaki açlık, kesin.” İşte sizin “yerli ve millî” dediğiniz politikanın açık ve net özeti budur. Bu dramatik tabloyu Zonguldaklı madencimiz gayet net, gayet açık şekilde anlatmış.

AKP MADENCİLERİMİZE ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETTİ
Madencilerimize ölümü gösterip sıtmaya razı eden, AKP Hükûmetinin maalesef tam da kendisidir. Güvencesiz, sendikasız, yerin tam 7 kat dibinde ekmek parası için ölümü göze alarak çalışan maden işçilerimizin Hükûmetin gözünde zerre kadar yeri yoktur, değeri yoktur. Maalesef bunun ortadaki tespiti de belgesi de ülkenin en tepesindekinin maden ölümlerini bir fıtrat olarak söylemesidir. Olması gereken, elbette, sahip olduğumuz zenginlikleri ortaya çıkarıp bunları en iyi şekilde kamusal bir anlayışla değerlendirmek ama gelin görün ki sizlerin döneminde, iktidarlarınız döneminde rödovans sistemiyle, taşeronlaşmayla madencilik sahaları resmen özel sermayeye peşkeş çekildi. Peki, bunlar peşkeş çekilirken madencilerimizin hayatları veya imkânları, ücretleri ne oldu? Hiçbir şey olmadı, daha da kötüye gitti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu