Köşe YazılarıGündemProf. Dr. Fatih SATIL

Allah’ın Üzerine Yemin Ettiği Bir Meyve “İNCİR”

Yüce kitabımız Kur’ân, insanlara sadece dinî, ahlâkî, hukukî kanunlar ve kaideler getirmekle kalmamış, bunların yanında sık sık nazarlarımızı kâinat kitabına tevcih ederek, biz insanları düşünmeye ve araştırmaya da sevk etmiştir. İşte biz de bu yazımızda kâinat kitabının satırları arasında bir kelime olan İncir meyvesinden bahsedeceğiz.

Allah’ın üzerine yemin ettiği meyvelerden birisi olan İncir, Kur’ân’da adının da verildiği Tin Suresi’nde geçmektedir. Bu surede Allah’ın incire “andolsun” şeklinde yemin etmesi, biz insanların dikkatini bu meyvenin üzerine çekmektedir.

İncir, güç ve kuvvet veren ilaç gibi bir gıdadır.

İncirin en önemli besin öğesi, tüm meyvenin % 51-74’ünü oluşturan şekerdir ve tüm meyveler arasında oldukça yüksek bir şeker oranına sahiptir. İncir, bilinen tüm meyvelere göre oldukça yüksek mineral içeriğine sahiptir. 40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7’si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın % 6’sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın % 6’sı) içermektedir. İncirde kalsiyum oranı çok yüksektir; meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir. Bir kâse kuru incir, bir kase süt ile aynı miktarda kalsiyum içermektedir.

Bilim adamlarınca yürütülen bazı araştırmada, kuru incirin, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine diğer meyvelere göre çok daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir. Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışarıdan alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getirirler ve hücrenin tahrip edilmesini engellemiş olurlar. Fenoller ise mikroorganizmaları öldürücü -antiseptik- bir maddedir.

Rutgers Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada ise, kuru incirin içerdiği Omega-3, Omega-6 yağ asitleri (vücut için zaruri yağlar) ile fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı madde) sayesinde kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. Bilindiği gibi omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücutta üretilemezler ve gıdalarla alınmaları gereklidir. Ayrıca bu yağlar özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlığı açısından vazgeçilmez öneme sahiptirler.

Tüm bunlara ilave olarak incir meyvesi ve sütü halk arasında da; astım, öksürük ve soğuk algınlığı ve siğil gibi durumlarda da tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığında düşünecek olursak, Cenab-ı Hakk’ın incir üzerine yemin etmesinin hikmetleri arasında; koca incir ağacının toplu iğne başı kadar küçük bir çekirdekten çıkıyor olmasının yanında yukarıda da belirttiğimiz gibi oldukça faydalı ve besleyici bir meyve olması sayılabilir.

Son söz olarak, bu mübarek meyve içinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, sağlığımıza uygun bir denge ile adeta paketleyerek bizlere sunan Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu