Gündem

Anız yakmayin, yakanlari uyarın

Prof. Dr. Fatih Satıl anız yakanlari uyardi. Prof.Dr Satıl “Ülkemizde 1993 yılından beri yasak olmasına rağmen, tarlada kalan sap ve kökler kolay, masrafsız oldugu düşüncesiyle maalesef tarla sahiplerince yakılıyor. Köylü bu şekilde toprağın daha kolay işleneceğini ve daha fazla verim alacağını sanıyor. Fakat beklenenin tersine, anız yakmanın yarardan çok zararı vardır.”dedi.

Satıl sosyal medyadanda duyurduğu bu haberle ilgili olarak; “Anız yangınıyla tarladaki yüzey toprağının organik maddesi yok olur. Bu da verimi düşürür. Topragin su tutma kapasitesini düşürür. Ayrıca, anızın yakılması sırasında toprağın en üst katmanının ısısı 50-750 °C ye kadar çıkar; bu da, çoğu topraktaki ayrıştırıcı mikroorganizmaların zarar görmesine, tarlada yaşayan yararlı canlıların ölmesine neden olur.

Hava kirliliğine yol açması, karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olması, komşu tarlalardaki ürünlere, meyve bahçelerine ve ormanlara zarar vermesi de anız yangınlarının olumsuz etkileri arasında sayılır.Özellikle bu aylar orman yanginlari açısından dikkat edilmesi gereken aylar ki yangınların çoğu anız yangınlarından çıkıyor olmasi bu konunun önemini daha da artırmaktadır. Bu nedenle anız yakmayalım ve yakanları uyaralım.”bilgilerini paylaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu