GündemÖzel Haberler

BU AVLU’DA HERŞEY VAR

Avlu Balıkesir Büyükşehir belediyesi tarafından çokça dile getirildi ama asıl aktör olan ve 30 yıl burayı işletecek olan Zeydemir AŞ. Genel Müdürü Beytullah Aksoy’a şehrin merak ettiği soruları sorduk. Nezaket ile sorularımıza yanıt veren Aksoy, Balıkesir sosyal yaşamına katacakları katkıyı da ayrıntıları ile anlattı. İşte Merhaba farkı ile AVLU Balıkesir’le ilgili sorular ve yanıtları

Kamil Akyürek: Avlu Balıkesir sizce Balıkesir’in sosyal yaşamına ne oranda katkı sağlayacak?

Beytullah Aksoy: Öncelikle size Balıkesir’in sosyal yaşamına renkler katacağımızı çok kısa sürede yaşayarak göreceğimizi söyleyebilirim. Bununla ilgili olarak oldukça iddialıyız. Farkındaysanız Artık Anadolu’da şehirli bir orta sınıf oluştu ve bu insanların yeni zevkleri, talepleri ve ihtiyaçları var. Bazen akşamları canlı müzik yapılan, büyükşehirlerde kimsenin farkına bile varmayacağı bir cafe bile Anadolu’daki şehirlerin hayatında büyük bir boşluğu doldurabiliyor. AVLU Balıkesir ile burada yaşayan insanların sosyal yaşamlarına dokunacak ve onları mutlu kılma noktasında yapılabileceklerle ilgili konularda dersimize çok iyi çalıştık. Şu anda tam aktif olmamıza rağmen GARAJ Balıkesir ile konserler vererek adım attık bile.

K.A: AVLU Balıkesir’de ki Yeşil alan yoğunluğu aynı zamanda mağaza sayısının az olması demek. Buna rağmen bu projeye özel bir ilgi gösterdiğinizi biliyoruz. Neden?

B.A: Zeydemir olarak AVM ve Anadolu saptamasında önemli bir boşluk olduğuna dair tespitlerimiz var. İstanbul’dan bakınca AVM işletmeciliği kan kaybediyor çünkü tüketiciler artık online alışverişe kayıyor. Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezleri online alışveriş siteleri. Ne kira, ne raf ne de personel maliyeti olmadan bir tıkla giriyorsunuz, alışverişinizi daha uygun fiyata tamamlıyorsunuz. Oysa Anadolu’da durum çok farklı. Tüketiciler bir alışveriş merkezine girip, uzun süre orada vakit geçirmek istiyorlar. Alışveriş merkezleri, Anadolu’daki birçok şehirde ilerlemenin, modernliğin, iyi yaşamanın da sembolü haline gelmiş durumda. Eskiden şehirlerde herkesin yürüdüğü, tabiri caizse piyasa yaptığı, en iyi dükkanların olduğu ünlü caddeler vardı. Kötü şehirleşme, park sorunu, trafik derken o güzel caddeler artık yürünebilir olmaktan çıktı, işte o caddelerin yerini artık AVM alıyor.

İşte tam bu noktada Zeydemir olarak bu önemli boşluğu doldurma adına, Yeşil alan yoğunluğu bizim açımızdan her ne kadar dezavantaj oluştursa da, açık AVM konseptiyle şehirlerin günlük hayatının kolayca bir parçası haline gelecek, şehirlerle doku uyuşmazlığı yaşamayacak alışveriş merkezleriyle büyümeyi hedefledik..

K.A: -Avlu Balıkesir yerel yöneticiler tarafından sıkça dile getirildiği için, Balıkesir’de yaygın olarak bir belediye tesisleri olarak algılanıyor. AVLU BALIKESİR marka, isim ve işletme hakkı olarak sizin şirketler grubunuza mı ait?

B.A: Evet, Avlu Balıkesir bize ait. İnşaatı belediye tarafından yapıldığı için belediye işletmeye devam edecek sanılıyor. Ancak tesisin yönetimi, kiralanması, içerideki etkinlik takvimi ve bütün hizmetler profesyonel firmalar tarafından yapılıyor. İstanbul’daki seçkin alışveriş merkezlerini yöneten, kiralayan çözüm ortakları burada hizmet veriyor. 30 Yıl boyunca bu alışveriş merkezi bizim tarafımızdan işletildikten sonra, belediyeye devredilecek.

 

K.A: Mağazaların son durumu nedir?

 

B.A: İlk etaptaki mağazalarımızın %85’i kiralandı. İlk etap yeme içme, kişisel bakım ve ev eşyası olarak kurgulandı. İkinci etapta ise hipermarket, teknoloji marketi, tekstil, ayakkabı, beyaz eşya yer alacak. Birinci etapta henüz açılış yapmadık. Markalarımızdan Gloria Jeans, Özgür Şef’in Deli Kasap, Bidöner ve Watsons açılış yaptı. Diğer markalarımızın inşaat süreci devam ediyor. Aralık ayı sonunda, Balıkesir’de olmayan Starbucks, McDonalds, Shuev, Noise, Armağan Oyuncak gibi markaları da Avlu’da göreceğiz.

 

K.A: Bazı şehirlerimizde hizmet veren alışveriş Merkezlerinde, zaman zaman açık-kapalı defileler, bizzat AVM yönetimi tarafından düzenlenen promosyon çekilişleri, halka açık ve halkın katılımı ile düzenlenen müzik-sanat gösterilerini AVLU’da da görebilecek miyiz?

 

B.A: Avlu Balıkesir içindeki fuar ve kongre merkeziyle çok iyi bir başlangıç yaptık. Balıkesir’de kültür-sanat konusunda ciddi bir eksiklik vardı. Bunu doldurmaya devam edeceğiz. Haftasonları Balıkesir’de yaşayan insanlar artık Bursa’ya, İzmir’e ya da körfeze gitmek zorunda kalmayacaklar. Avlu Balıkesir sayesinde, haftasonları da Balıkesir’de kalacaklar. Balıkesir’deki en güzel yer şu an Avlu.

 

Avlu içinde Balıkesirlillerin geniş katılım göstereceğini düşündüğümüz konserler, tiyatro gösterileri, film festivali, kahve & çikolata festivali, defileler, promosyon çekilişleri, su gösterileri ve spor müsabakaları yapmak da 2018 planlarımızda yer alıyor.

 

Türkiye’nin en entelektüel valisi Ersin Yazıcı’nın bu şehirde olması da Balıkesirliler için büyük bir fırsat. Her görev yaptığı şehri, kitap fuarlarıyla zenginleştirmiş birisi. Ona da sözümüz var. Balıkesir’de ilçelerdeki öğrencilerin de katılımıyla zenginleşecek bir kitap fuarı yapacağız.

 

K.A: Türkiye de ki özellikle AVM konsept kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz ?

 

B.A: Bir alışveriş merkezi yatırımcısı olarak, Türkiye’de AVM konseptleriyle ilgili olumlu şeyler söylemeyi çok isterdim. Ama maalesef bir konsept kargaşası içindeyiz. AVM’ciliğin bizde 600 yıllık tarihi var diyerek tarihten Kapalıçarşı örneğini veriyoruz. Çok iyi bir örnek, çok yeni ufuklar açabilecek, çok şey öğrenilecek, bize ait bir deneyim Kapalıçarşı ama yaptıklarımız henüz elimizdeki bu değerin tam farkında olmadığımızı gösteriyor.

 

K.A: AVLU Balıkesir sadece alışveriş hizmeti mi sunacak?

B.A: Şunu artık sektördeki herkesin net bir şekilde anlaması gerekir; AVM’ler artık sadece gidip alışveriş yapılıp çıkılan yerler değiller. Bulundukları şehirlerin, semtlerin buluşma merkezleri, meydanları, sinemaları, restorantları, gezilecek yerleri, en popüler caddeleri, kendileri de tüketici yaşına ulaşan bir neslin artık çocukluk hayallerinin kaçınılmaz bir parçası AVMler. Yani AVM konseptleri tasarlanırken artık bu sosyolojik anlamı yok sayamayız. Bunun farkında işler yaptığımızda AVMler, geçici hevesler değil, Kapalıçarşı gibi yüzlerce yıl değeri azalmayan merkezler haline gelecek.

 

 

 

 

K.A: Bazı bölgelerde AVM’ler arası kıyasıya rekabet yaşanıyor. Sizce bir projenin dominant olması için hangi şartları taşıması gerekiyor?

 

B.A: Çok basit. Biraz klişe gelebilir ama kelimenin tam anlamıyla tüketici dostu olması gerekiyor. Alışveriş merkezinin sunduğu yaşam alanlarında tüketiciler alışverişleri arasında oturup dinlenebilmeli, dostlarıyla sohbet edebilmeli. AVMlere gezmeye gelen insanlar en büyük veli nimetimiz. Onları kuru kalabalıklar olarak gören, koridolara insanların dinleneceği rahat koltuklar bile koymak istemeyen AVM’ler uzun vadede kaybetmeye mahkum. Yürüyen merdiveni dolandırayım da tüketici daha çok gezsin zihniyeti çoktan geride kaldı. Çünkü yapılan araştırmalara göre, tüketici artık onu neden dolandırdığınızın gayet farkında ve merdivene ulaşmak için dolandığı yoldaki dükkanlardan alışveriş yapmak istemiyor.

 

Bu anlayışlarla yeni yapılan birçok AVM, hem aileler hem de gençler tarafından çok seviliyor. Çocuk oyun alanları, doğal yapıları ve yeşil alanlarıyla kötü şehirleşmeyle sokakların yürünmez hale geldiği pek çok şehirde hayat kurtarıyor AVMler.  Özellikle de çocuklu anneler için. Geçenlerde Reçel isimli bir kadın blogunda okudum. Bebeğini alıp avmde alışveriş yapmakta olan bir anne, kimlikle bebek arabası alıyor, bebeğini uyutmak için de mescidi kullanıyormuş ve bu yüzden de o avmye sadakat duyuyormuş. Şu an inşaa ettiğimiz avmlerde mescide ne kadar yer ayırmalıyız sorusunu düşünürken, bu örneği aklımdan hiç çıkarmıyorum.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu