Gündem

AVUSTURYA’NIN MASAL ŞEHİRLERİ

Avusturya ‘nın kırsalı ve küçük şehirleri ; yemyeşil doğasıyla , temiz havasıyla , birbirinden güzel yapılarıyla ve son derece bakımlı olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu saydıklarıma örnek olarak Tuna Nehri ’ nin Avusturya’daki en güzel duraklarından Linz ‘i ve  Mozart’ın doğduğu şehir olan Salzburg ‘u kaleme alıyorum bu hafta.

Salzburg

Avusturya’nın kuzeybatısında , Almanya sınırında bulunan masalsı şehir Salzburg (Salz: tuz Burg:kale) , Hohensalzburg Kalesi’nden görülen şehir manzarasıyla insanı adeta büyülüyor. Sanki şehir değil de üç boyutlu yağlı boya tablo gibi karşınızda duruyor Salzburg tüm görkemiyle .  Eski şehir bölgesinde gezerken de bu etki devam ediyor ve kendinizi bir tarih filminde gibi hissediyorsunuz. Viyana’ya nazaran daha bozulmamış olan bu şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Mozarts Geburtshaus (Mozar’ın Doğduğu Ev ) geliyor. Schloss Leopoldskron , Hellbrunn Sarayı, Nonnberg Abbey , ferforje tabelalarla süslenmiş alışveriş caddesi Getreidegasse Caddesi , Salzburg’un en önemli meydanı Rezidentzplatz,  Salzach Nehri kenarındaki cafeler ve Mirabell Sarayı buraya gelen turistlerin uğrak noktalarından . Karlar altında , sonbaharda , christmasta.. Her daim başka güzel Salzburg.

Yeme-içme : Avusturya’nın meşhur yiyecekleri; strudel tatlısı, sacher torte, Mozartkugel (çikolata topları) , kaiserschmarrn , schnitzel , pretzel ekmeği gibi tatların yanısıra Salzburg’a özgü Salzburger Nockel de son derece lezizdir burada.

Not : Salzburg’a 80 km mesafede bulunan Altaussee termal gölü James Bond’un Spectre filmindeki sahnelere ev sahipliği yapmasıyla meşhur olmuş ve hal böyle olunca da son zamanlarda ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiş.

Linz

Yeni medya sanatını şehir planlamasına uyarlamayı çok iyi başaran Avusturya’nın en büyük kentlerinden Linz , UNESCO tarafından ‘’Yeni Medya Sanatı Şehri ‘’ ünvanını almıştır. Çek sınırına komşu bu şehirde , birçok Avrupa kentinde olduğu gibi şehir içi ulaşımın son derece kolay olması biz turistler için büyük avantaj. Linz’ de başlıca gezilecek yerler : Mariendom Katedrali ,Linz Altstadt , Ars Electronica Center (Geleceğin Müzesi olarak anılmaktadır ) ,Lentos Sanat Müzesi

Bir bahar akşamüzeri şehrin merkezinde bulunan Akademisches Gymnasium’daki kimya dersinden çıkıp , Pasching ‘e gitmek üzere tren yolculuğumuza başlamadan önce Sky Garden’a uğrayıp , afiyetle yediğimiz enfes  Linzer Pastası  bu güzel şehre dair aklıma kazınanların başında geliyor.

Not: Linz’e sadece 13 km uzaklıkta bulunan Traun kasabasının Traunsee adında doğa harikası bir gölü vardır ki güzelliği dillere destan. Gideceklere duyrulur !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu