GündemEkonomiGörüntülü Haberlerİlçe HaberleriSiyaset

Bakan Fakıbaba: Tarıma verilen destek 15 yılda 15 milyar dolara çıktı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ziyaret için geldiği Balıkesir’de tarıma verilen desteğin 15 yılda 15 milyar dolara çıktığını söyledi. Fakıbaba ucuz et satan market zincirleri sayısının ise 15 bine ulaştığını belirtti.

 

Bigadiç ilçesinde Et ve Süt Festivaline katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya ilgi yoğun oldu. Stantları gezen ve Anneler Günü dolayısı ile hanımlara çiçek dağıtan Bakan Fakıbaba, yöresel yemekler tattırıldı. Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran illerin başında geldiğini söyleyen Bakan Fakıbaba, çiftçiye verilen desteklerin 15 yılda büyük artış gösterdiğini söyledi.

Fakıbaba’ya Bigadiç Et ve Süt Festivali’nde Vali Ersin Yazıcı, AK Parti Milletvekili Kasım Bostan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Bigadiç Kaymakamı Altuğ Çağlar, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri eşlik etti.

BAŞKAN KAFAOĞLU: ‘BÜYÜKŞEHİR OLARAK ÇİFTÇİLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ’

Festival açılışında bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Bakan Fakıbaba’yı Balıkesir’de ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Balıkesir’in tarım ve hayvancılık konusunda Türkiye’nin önde gelen illerinden olduğunu ifade eden Kafaoğlu, “Bakanımız bugün buraya siz çiftçi ve üreticilere müjdelerle geldi. Onları konuşmasında açıklayacak. Balıkesir çiftçiliğin, hayvancılığın önemli olduğu illerden biri. Balıkesir’i herkes Türkiye’yi doyuran il olarak biliyor. Bundan sonra da öyle olacak. Hükümetimiz çiftçilerimize önemli desteklerde bulunuyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak kurduğumuz Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız aracılığı ile çiftçilerimize desteklerde bulunuyoruz. Her zaman Büyükşehir olarak çiftçilerimizin yanındayız” dedi.

FAKIBABA: ‘UCUZ ET SATAN MARKETLER ZİNCİRİ 15 BİNE ÇIKTI”

2002 yılında tarıma verilen destek miktarının 1.9 milyar lira olduğunu belirten Fakıbaba, 2018 yılında bu rakamın 15 milyar dolara çıktığını kaydetti. Çiftçilerin sıkıntılarının da olduğunu söyleyen Fakıbaba, “Elbette ki sıkıntısız olmaz. Ancak şundan eminler.  Diyorlar ki; “Hükümet olarak, AK Parti olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olarak size inanıyor ve güveniyoruz. Bir hekim olarak, bir cerrah olarak ilk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık denilince vallahi şaşırmadım değil. lk haftadan itibaren öyle bir sevdim öyle bir mesleğime alıştım ki siz üretici kardeşlerime hayranım ben, aşığım.

Sizler olmamış olsanız açız, ülke aç. Yaptığınız çok önemli. Sadece para olarak değil, Manevi olarak da çok güzel işler başarıyorsunuz. Bakın, bugünden itibaren üçüncü bir market zincirini satışa ilave ettik. 13 bin olan marketler zinciri 15 bine çıkmış oldu. 81 milyon vatandaşımız daha rahat olsun, daha rahat alışveriş yapsın diye. O marketlerde de bugünden itibaren 29 liradan ve 31 liradan alma şansına sahip olacaksınız.” dedi.

RAMAZAN’DA FİYAT ARTIŞI UYARISI

Fakıbaba, “Ramazan ayında, lütfen esnaf kardeşlerim, sanayicimiz beni yanlış anlamasınlar, yüzde 1 dahi olsa spekülatif ‘Ramazan geliyor, ben fiyatı artırayım’ dedikleri an başlarında regülasyon görevimizi görürler” dedi. Bakan Fakıbaba, “29 lira kıyma, 31 lira kuşbaşı. Bizim amacımız kimseyle rekabet etmek değil. Dar gelirli kardeşlerimiz faydalansın ya, şu Ramazan günü evinde eti olsun, bundan daha doğal bir şey olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

TARIMA DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Gıda, tarım ve hayvancılıkta her geçen gün çok daha iyiye gideceklerini aktaran Fakıbaba, şöyle devam etti:

“Sadece bölgenin değil, dünyanın lider ülkelerinden biri haline geleceğiz. Her zaman bahsediliyor, ‘Şunu da ithal ediyoruz, bunu yapıyoruz’ ama Avrupa’da bile adı en fazla duyulan Hollanda’nın ithalatının miktarını söylemiş olsam bizim ithalatımızın onun yanında çok az bir miktar olduğunu görmüş olacaksınız. Ben şuna inanıyorum. Çiftçi kardeşlerimizle beraber, hükümetimizle Allah’ın izniyle çok farklı şeyler yapacağız. Sayın Başbakanımız dün açıkladı. Çiftçiye vermiş olduğumuz değerin en önemli kanıtlarından birisidir. Bir ton buğday geçen sene 940 lirayken, bu sene bin 50 liraya çıkardık. Bunun üzerine ayrıca kaliteye göre ilave edeceğimiz fiyatlar da eklenince gerçekten çiftçi kardeşlerimizin yüzünün güldüğünü, konuşurken anlıyorum. Onlara özellikle teşekkür ediyorum.

Onların bu, zaten hakkı olan şeyler. Onlar emek veriyorlar biz de karnımızı doyuruyoruz. Geldiğim ilk günden beri şunu söylüyorum; kendi ürününü üretemeyen ülkeler hiçbir zaman tam bağımsız sayılamazlar. Süt üreticisi arkadaşların sıkıntıları vardı. Sıkıntılarını söylediler. Arkadaşlarla akşam toplandık. AK Parti hükümetlerinin zaten özelliği budur. Hemen, anında 2 kuruş olan fiyatı 3 kuruşa sıcak sütte, soğuk sütte 3 kuruşu yüzde yüz artırdık 6 kuruşa ve ondan sonra örgütlü süt üreticilerine 7 kuruş verdik. Yani ortalama, hemen anında bir kararla, kotaları artırdık. İnşallah ramazanda süt desteği, ilk defa vereceğimiz besi desteği ve damızlık koyun desteğiyle 750 milyon liranın üzerinde çok değerli üretici kardeşlerimize bakanlığımızın desteğini vermiş olacağız.”

Bakan Fakıbaba’nın konuşmasının ardından kendisine yağcıbedir halısı hediye edildi. Bakan Fakıbaba daha sonra Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı ziyareti ardından sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu