GündemTürkiye Gündemi

BAKANLIK O İLAÇLARI İZLEMEYE ALDI! HERKESİN EVİNDE VAR…

BAKANLIK O İLAÇLARI İZLEMEYE ALDI! HERKESİN EVİNDE VAR…

AB’nin 2017 uyuşturucu izleme raporlarında Çekya’da 263 laboratuvarda soğuk algınlığı ilaçlarından uyuşturucu imal edildiği bildirildi. Türkiye de 1 Haziran’dan itibaren içinde uyuşturucu yapımında kullanılan psödoefedrin maddesi olan soğuk algınlığı ilaçlarını izlemeye alıyor

Zehir tacirlerinin uyuşturucu imalatında bulamadığı ham maddeyi, içeriğinde psödoefedrin ve efedrin olan tıbbi ürünlerden elde etmesi yetkilileri harekete geçirdi. Çeşitli haber kaynaklarından derlenen habere göre Sağlık Bakanlığı, yeni kararla içeriğinde yüzde 30 ile 60 oranında psödoefedrin bulunduran çoğunluğunu soğuk algınlığı ilaçlarından oluşan ilaçları ‘izlemeye tabi ilaç kategorisi’ne alıyor. 1 Haziranda başlayacak uygulama ile doktorlar yazdıkları bu içerikteki ilaçları renkli reçete sistemine de işleyerek takibini yapacak.

Ham maddeyi ayrıştırıp uyuşturucu yapıyorlar

En sık karşılaşılan rahatsızlıklar grubunda yer alan soğuk algınlığı ve solunum sistemi hastalıklarla ilgili çocuklardan yetişkinlere kadar psödoefedrin ilaç türü kullanılabiliyor. Psodoefedrin ilaçlarda etken madde olarak amfetamin türü bir yapı bulunmaktadır. Amfetamin ise ecstasy ve uyuşturucu maddelerinde de kullanılan uyuşturucu madde adı altında yasadışı bir şekilde üretilebilen oldukça hassas bir ilaçtır. Türkiye genelinde ilaç tüketim oranlarına bakıldığında ise satılan 3 milyar TL’lik ilacın yüzde 25’ini soğuk algınlığı ilaçları oluşturuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu