GündemEkonomiTürkiye Gündemi

BALIKESİR BULUŞMALARI

Sabah Gazetesi İl Buluşmaları kapsamında Balıkesir’e gelen Sabah Gazetesi yazarları Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu tarafından ağırlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Sabah Gazetesi’nin il buluşmalarının beşincisi Balıkesir’de yapıldı.

Programa Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan, ilçe belediye başkanları, konuklar ve Sabah Gazetesi yazarları katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, hedeflerinin Balıkesir’i ilk 10’a sokmak olduğunu söyledi. Ayrıca Balıkesir’in 3 alanda aynı oranda büyümesi gerektiğini ifade eden Kafaoğlu, sanayi, turizm ve tarım alanında büyümenin eşit olması gerektiğini vurguladı. Kafaoğlu, “Balıkesir Marmara ile Ege bölgesini birleştiren odak şehir. Ulaşım noktasında terenin, hava, deniz ve otoyolların birleştiği bir şehir. Balıkesir gelecek 10 yıl içinde yıldızı parlayacak bir il. Buna inanmış durumdayız. Adanmış insanlarla başarıya ulaşılır. Bizde kendimizi buna adadık ve ekibimizle Balıkesir’i istediğimiz noktaya taşıyacağız. Çanakkale savaşında Balıkesir Lisesi 2 dönem üst üste mezun vermemiş. Çanakkale’ye geçilmez yapmak için gitmişler ve geri dönmemişler. Her zaman mesele vatan, bayrak meselesi olduğunda Balıkesir kendini öne atmış bir ildir. 7 düvel değil 77 düvele karşı mücadele veriyoruz.

Terör örgütlerinden tutunda arkasındaki tüm güçlere karşı ülke içinde ve ülke dışında mücadele ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023, 2071 hedefleri var. İller bu bağlamda çalışmalar yapıyor. Balıkesir Kuvay-i Milliye şehri olarak hedeflere ulaşmaya hazır. İller arasında 16. sıradayız. Türkiye’de ülkeler arasında 16. sırada. Türkiye ekonomik açıdan ilk 10 girmek istiyor. Balıkesir’de ekonomik olarak ilk 10’a girmek istiyor. Türkiye ve Balıkesir hedefleri aynı.  Balıkesir tarım, turizm ve aynı zamanda sanayi şehri. Bu üç saç ayağı üzerinde yükselmeliyiz. Birbirinin sahasına girmeden Balıkesir’in yükseleceğine inanıyorum” dedi.

“ADANMIŞ GİBİ ÇALIŞIYORUM”

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ise Balıkesir’e geldiği günden buyana atanmış gibi değil, adanmış gibi çalıştığını söyledi. BENGİ projesi ile Türkiye’nin geleceği olan gençlere önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Yazıcı, “1,5 yıldır bu şehre bir değer katma adına ilk basın toplantısında söylediğim gibi atanmış gibi değil adanmış gibi çalışmalar yaptım. Her işin her şeyin odağında insan var. İnsan olmadan bilim, sanayi, teknoloji ilerleyemeyeceği gibi insan da olmaz. Bu şehirde eğitimle ilgili, çocukları, gençleri geleceğe hazırlamak adına bir şeyler yapmak adına bir çalışma yaptık. Çalışmamızla 20 ilçemizde BENGİ projesi hayat buldu. Toplum olarak az okuyan bir toplumuz. Okuma alışkanlığının geliştirilmesi adına tüm okullarımızda haftada en az 2 defa okuma saati yapılıyor. Başta ben olmak üzere tüm ilçe kaymakamları okullara gidiyor. Değerler eğitimi altında sohbetler ediyoruz.

Ben geleceğimizi teslim edeceğimiz birazda sorunlu meslek liselerine gidiyorum. Orada gençlerin gelecek kaygıları büyük, umutları zayıf. Birlik ve beraberlik olduğunda sanayi, işçi, patron olarak teslim edeceğimizi, geleceğin tüccarı onlar olacağını anlatmaya çalışıyoruz. Geleceği onlara teslim edeceğiz. Çağa uygun gençleri yetiştirdiğimizde Türkiye dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olacak. Balıkesir’in gençleri daha donanımlı bir şekilde geleceğe hazırlanacak. Yetişmiş insan gücüyle günün getirdiği koşullar ile Balıkesir, Türkiye’nin tarım ve sanayide önder şehirlerinden birisi olacak. En kaliteli zeytin yağ, süt bu şehirde üretiliyor. En kaliteli sanayi ürünleri de inşallah bu şehirde üretilecek”.

Panelde sırasıyla Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Bandırma On Yedi Eylül  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve Dünya Odalar Federasyonu Onursal Başkanı Rona Yırcalı düşüncelerini dinleyiciler ile paylaştılar.

Etkinlikte Sabah Gazetesi Köşe yazarı Kerem Alkin, URAK raporu (iller arası gelişmişlik raporu) üzerine konuşmasını gerçekleştirdi.

“TEKNOKENT ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

BAÜN Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir “Balıkesir Üniversitesi’ndeki 10 fakülteden 7’si 2006’dan sonra kurulan ve birçok fakültemizde yeni mezun vermeye başladı. Tıp Fakültemiz 3 yıldır mezun veriyor, veteriner fakültemiz 2 yıldır mezun veriyor. Üniversitemizde güzel sanatlar ve spor alanında ödüllerimiz bulunmakta. Bilimsel sıralamada da üniversitemiz ortalardadır. Teknokent’in temeli kazılmaya başlandı. Bu önemli bir gelişme. Üniversitemizde Hayvan Hastanesi kurulması gerekli, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“BALIKESİR GERİ KALMADI”

Programa konuşmacı olarak katılan Dünya Odalar Federasyonu Onursal Başkanı, A.Rona Yırcalı, Balıkesir’in dünü ve bugünü gelişmişlik noktasında değerlendirdi. Yırcalı şunları kaydetti: “Benim görüşüme göre bir şehrin ilerleyebilmesi için ekonomi için nasıl temel taşlar varsa ihracat, üretim, tüketim buna bağlı olarak enflasyon ve büyüme rakamına bakılıyorsa şehre bu gibi veriler üzerinden bakılmalı. Balıkesir nereden nereye geldi. Bandırma-Balıkesir kara yolu yapılınca mahcubiyet ortadan kalktı. Edremit, yolu yapması bizi mutlu etti. 2020 yıllında Balıkesir’in nasıl bir hale geleceğini lojistik merkezinde ulaşacağı noktayı biliyoruz. İlkokul, ortaokul ve lise noktasında sıkıntı yok. Yakın zamana kadar Uludağ Üniversitesine bağlı olan bir Üniversitemiz vardı.

O günden bugüne nereye geldiğimizi hepimiz görüyoruz. Bir üniversitenin o şehirde olması ekosistem getiriyor. Balıkesir’i büyük bir interlant haline gelmiş, İstanbul, Yalova, Bursa Güneyde İzmir Manisa ile mukayese ederseniz onlara göre böyle. Ama bir çeşitli sebeplerle parlamış Gaziantep, tek sektörle parlamış Denizli ile mukayese ederseniz belki bir yerde doğru. Ama bize daha yakın yerlerle mukayese ederseniz Kuzeyde Edirne, batıda Çanakkale, Güneyde Uşak’la mukayese, Isparta, Kütahya ile mukayese edin. Bunların hiç birinde Balıkesir’in geri kaldığı kanaatinde değilim.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu