Gündem

BALIKESİR VE ERZURUM’UN ORTAK MÜCADELESİ

Balıkesir Erzurumlular Kültür Dayanışma ve Folklor Derneği tarafından ‘Milli Mücadelede Balıkesir ve Erzurum’ adlı panel NEF Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

 

 

Balıkesir Erzurumlular Kültür Dayanışma ve Folklor Derneği tarafından düzenlenen ‘Milli Mücadelede Balıkesir ve Erzurum’ adlı panelde Moderatörlüğü Sıtkı Sahil yaparken, Konuşmacılar Doç. Dr. Zeki Çevik ve Araştırmacı-Yazar, Öğretim Gör. Aydın Ayhan oldu.   Doç. Dr. Zeki Çevik, panelde Erzurum cephesini anlatırken,  Araştırmacı-Yazar Öğr. Gör. Aydın Ayhan Milli Mücadele Döneminde Balıkesir Cephesini anlattı. Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan panele Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Fikrettin Kocaman, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Sahil ‘Gönül İsterdi Ki…’

 

Panelin yerel yönetim ve ilin önde gelenlerinden gereken ilgiyi görmediğini söyleyerek sözlerine başlayan Sıtkı Sakil şu ifadeleri kullandı; ‘Gönül isterdi ki böylesine değerli bir bilimsel toplantıda Valimizi, Garnizon Komutanımızı, Belediye Başkanımız görebilseydik. Ben bilimsel toplantılara da en az futbol maçlarına verilen ilgi kadar bir ilgi verilmesini diliyorum.’

 

Ayhan ‘Bu Bir Risktir’

 

Atatürk’ün çok zor şartlarda Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirdiğini söyleyen Aydın Ayhan, ‘Atatürk, çok zengin bir adam değil. Hatta istifa ettikten sonra  çok zor şatlarla karşılaşıyor. Annesi muhacir. Ev kira ve tek gelirleri Mustafa Kemal’in gönderdiği para. Mustafa Kemal istifa ederse onlar orada aç kalacaklar. Ve Mustafa Kemal’in burada aldığı büyük bir risktir. Hatta bir ara parasız kalıyorlar da ‘Halıları, kilimleri satın diyorlar’ Durumlar o kadar zordu. Ve bu şartlarda akzanıldı bu topraklar’ ifadelerini kullandı.

 

Çevik ‘Balıkesir’e De Erzurum’a Da İstiklal Madalyası Yakışır’

 

Milli Mücadele döneminde Kazım Karabekir’in Mustafa Kemal’in yanında yer almasını kırılma noktası olarak nitelendiren Doç. Dr. Zeki Çevik şu ifadeleri kullandı; ‘Mustafa Kemal, tüm görevlerinden istifa edip Erzurum’a kongre için geldiğinde onu tutuklamakla görevli olan Kazım Karabekir, ‘Bundan sonra dahi ne emirleriniz varsa yapmayı şeref bilirim’ der. Sivil bir insana. İşte bu kırılma noktasıdır.  Çok önemli bir kilometre taşıdır. Erzurum kongresi, Misak-ı Milli dediğimiz milli sınırların yazıldığı kongredir. Balıkesir de Erzurum da bazı şehirlerimizde olduğu gibi unvan ya da İstiklal Madalyası ile mükafatlandırılmalıdır. Bunu iki kahraman şehrimiz de hak ediyor.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu