Ekonomi

Balıkesir gençleri kaçıyor…

Balıkesir hep emekli kenti olarak bilinir. Özellikle Körfez olarak isimlendirdiğimiz Edremit, Burhaniye ve Ayvalık emeklilerin tercih ettiği yerlerden. Balıkesir Körfez’i hem pazarıyla hemde konutlarıyla merkeze göre daha ucuzdur. Merkezde bir ev alacakken aynı paraya Körfez’de iki ev alma şansınız var. Hemde aynı kalitede. Bu nedenle emekliler tercih eder Balıkesir Körfezini.

Emeklilik hayalleri hep Körfez üzerine kurulur. Kimi bunu başarır, kimi başaramaz. Kimileri çocuk ve ailevi nedenlerden bu hayallerini gerçekleştiremez. Benim hayalimdir deniz kenarına yerleşmek. Tabi hayallerle gerçekler farklı.

Önceki gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir araştırma yayınladı. Araştırma rakamlarına göre Balıkesir 2017 yılı verilerine göre Türkiye’de en düşük genç nüfusa sahip ikinci il oldu. Yani genç nüfusumuz az. Türkiye’de nüfusun yüzde 16.1’i gençlerden oluşurken, Balıkesir’de bu oran yüzde 13.3 olarak hesaplanmış. Türkiye nüfusu 2017 yılı Aralık ayına göre 80 milyon 810 bin 525. bunun yüzde 16.1’i genç yani 15-24 yaş arası nüfus oluşturuyor. Türkiye yaşlanıyor yani.

Bu yaşlanmanın en önemli nedenlerinden biri doğum oranlarının azalması. İnsanlar artık çocuk yapmıyor, yapmaktan korkuyor. Çünkü önlerini göremiyorlar. En önemli neden ekonomik sebepler.

Balıkesir’de de aynı şekilde. Balıkesir’de iş bulma olanağı az. Bulsan da ya ücret az, ya sigortasız. Sosyal imkanlar yok. 8 saat çalışma saati çok ender özel işyeleri hariç yok. En az 12 saat çalışıyorsunuz. Fazla mesai zaten masal gibi Balıkesirliler için. Bunlar en önemli etkenler Balıkesir gençlerinin kentten kaçışları için.

Asgari ücret bile vermiyor çoğu işletme. Ne yol parası, nede yemek. Bunlar hep hayal gibi Balıkesir’de yaşayıp çalışanlar için. Yatırımda yapılmıyor doğru dürüst. Doğal olarak gençler, gençken kaybedecek bir şeyin yok niyetiyle tutuyorlar Büyükşehirlerin yolunu.

Balıkesir gençlerinin nüfusu bir önceki yıla göre bin 167 kişi azalmış. Bunlar adreslerini almışlar gittikleri yere. Yani öğrenci değil büyük bölümü. Öğrenciler genelde adres değişikliği yapmaz. İş olanakları artmazsa ücretler yükseltilmezse Balıkesir değil Türkiye’de de genç nüfus kalmayacak. Malum beyin göçü veren bir ülkeyiz. Genç beyinler, parlak fikirler yurtdışına kaçıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu