GündemEğitimÖzel Haberler

‘BALIKESİR GENÇLİĞİNİ DOYURAMIYOR MU?’

Balıkesir Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Aydın, TÜİK’in 2016 yılı Balıkesir’e ait nüfus verilerini değerlendirdi. Doç. Dr. Aydın; Balıkesir’in emekli cenneti haline gelmeye başladığını dile getirdi.

Doç. Dr. Aydın, nüfusun; işgücü, beyin gücü, teknik eleman gücü,  askeri güç, pazar, kültürel ve siyasi güç olması nedeniyle ülkeler için oldukça önemli olduğunu diğer bir ifade ile nüfusun, bir milletin devamı ve geleceği olduğunu söyledi.   Ancak nüfusun sayısal varlığı kadar, hatta daha önemli olan yanı ise nitel, yani eğitilmiş olup olmamasının önemini hatırlatan Doç. Dr. Aydın; “Nüfus sayımları da ülkelerin gelecekle ilgili planlarını oluşturmak amacıyla yapılır. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından Türkiye’nin 2016 yılına ait adrese dayalı nüfus verileri açıklandı.  Türkiye, 2015 yılına göre nüfusunu 1 milyon 73 bin arttırarak 79 milyon 814 bine çıkardı”  dedi.

 ‘Yaşı En Yüksek 2. Şehir’

Doç. Dr. İbrahim Aydın sözlerini şöyle sürdürdü; “Balıkesir 2016 yılında bir önceki yıla göre nüfusunu 44 bin arttırarak 1 milyon 152 binden 1 milyon 192 bine çıkarmıştır. Yıllık nüfus artış hızı Türkiye nüfus artış hızından (Binde 13.5) daha az bir oranda, binde 0.80 oranında. Balıkesir 2008-2016 yılları arasında yaklaşık 275 bin göçle nüfus alırken, 249 bin göç nüfus vermiştir. Yani Balıkesir’in nüfusuna yaklaşık 9 yılda (Bunlara sığınmacılar dahil) 17 bin 633 kişi göçle eklenmişti. Balıkesir, nüfusu ile ilgili başka bir ilginç verinin ise ortanca yaş olduğunu söyleyen Doç Dr. İbrahim Aydın; “Balıkesir’imiz ülkemizin ortanca yaşı en yüksek olan 2. şehridir. Sinop’un (39.6) ilk sırayı aldığı ortanca yaşta, Balıkesir’in ortanca yaşı 39.1’dir. Türkiye’nin ortanca yaşının 31.4 olduğu düşülürse şehrimizin ortanca yaşı hakkındaki fikrimiz daha da netleşir” dedi. Serap Tetik Acar

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu