Gündem

BALIKESİR KOLONYASI

Tüm ülkede konuk ağırlama ritüelinin ilk adımı bu ikramdır. Ferahlatıcılık konusunda, gülsuyu ile yaptığı yarışı kolayca kazanan kolonya, toplum hayatımızda başköşeye oturmayı başardı. Bu alışkanlık hızla değişen toplumumuzda yerini koruyarak sürüyor.

Misafirlere ikram edilen en güzel kokular ferahlatan serinleten kokusuyla nefes aldıran kolonyalar.

 

Balıkesir’in meşhur ürünlerinden olan kolonya akıllara eski bayramları getiriyor. Mis kokusu ve ferahlatıcı özelliğiyle yaz aylarına denk gelen Ramazan bayramı eski bayramlar tadında yaşanıyor. Kolonyanın Balıkesir’de daha ön plana çıkarılması gerektiğini düşünen Kolonya fabrikası sahibi Ramazan Sayak, Belediyelerden kolonyacılık mesleğine destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

TEDAVİ AMAÇLI KULLANILDI

Kolonya ilk geliştirildiği yıllarda günümüzden farklı olarak kozmetik değil, tıbbi amaçla kullanılıyordu. O günlerdeki formülüyle biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği yüzünden rağbet gören karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınıyor ya da şaraba karıştırılarak içiliyordu. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için harika bir friksiyon solüsyonu oluyordu. Uzun yıllar tedavi edici özelliğinden yararlanılan bu sıvı, tuvalet amacıyla kullanılmaya başlandıktan sonra bir devrim yüzyılı olan 18. yüzyılda adeta bir çığır açar. Sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı yıllarda yükselen burjuvazi karşısında, ağır ve pahalı parfümlerle özdeşleşen aristokrasi yenik düşünce, ağır kokuların da itibarı azalır. Eau de Cologne gibi hafif ve ferahlatıcı kokular sadeliğin, saflığın simgesi haline gelir ve burjuvazinin gözdesi olur. Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi üzerine kullanan kişiye bir serinlik vermesi üzerine genelde ferahlamak için kullanılır. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile ayıltıcı özelliği vardır.

BALIKESİR RÜYASI

Kolonya fabrikası sahibi Ramazan Sayak, “Kolonya çeşitleri 100-150 civarında ama garanti sattığımız 15-20 çeşit var. Balıkesir’e özgü olan beyaz zambak zeytin kolonyası en çok satılanlar arasında. Parfüm esansından bile artık parfüm yapıyorlar çeşit çok arttı. Bizde Balıkesir rüyası adında bir kolonya çıkardık oda çok satılanlar arasında şuan. Şişelerimizi de özel olarak İtalya’dan Fransa’dan getirtiyoruz. Hindistan’dan getirdiğimizde oldu. Kolonya başka şehirde olsa satılmaz ama Balıkesir’de meşhur olduğu için satılıyor. Bayramlarda satışlar artıyor. Tabi eski bayramlarımız yok. Eskiden bu kadar fazla kolonyacı olmadığı için. Şimdi her yerde bulunuyor kolonya. Artık sadece marka ve kalite iş yapıyor. Kolonya çok çabuk biten bir şey olmadığı için parfüm kolonyalar çıkardık.” dedi.

BELEDİYELERDEN DESTEK BEKLENİYOR

Kolonyacılar Balıkesir’in meşhur ürünü olan kolonyayı ön plana çıkarmak için belediyelerden destek bekliyor. Sayak, “Kolonyacılar bir olup bir şeyler yapsalar bu şehir daha da çok iş yapar. Belediyelerden de destek yok. Belli bir bölge verseler kolonyacılar için herkes orada olsa güzel olur. Kolonyacılar sokağı var ama küçük sadece Balıkesirli olan biliyor orayı. Şehir dışından gelen insanlar orayı bilmiyor. Çok çeşit olması da güzel. İnsanlar birini beğenmese diğerini beğeniyor. “ ifadelerini kullandı.

KOLONYANIN TARİHİ

Kolonyayı ilk defa kimin yaptığı kesin olarak bilinmemektedir. Eski verilere göre ilk defa 1690’da Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan Jean Paul Feminis adlı bir seyyar satıcı yapmıştır. Bu şahıs kolonyayı yaptığı reçeteyi Giovanni Antonio Farina adlı birisine bırakmış, o da yeğeni Giovanni Maria Farina’ya vermiştir. Giovanni Maria kolonya yapımı üzerinde çalışmış ve “hoş lavanta suyu” adıyla ilk kolonyayı yapmıştır. Bundan sonra kolonya yapımı işi Köln (Kolonya) şehrinde gelişmiştir. XIX. yüzyıl başlarında kolonya yapımı Fransa’ya geçmiş ve “Eau de Cologna (Kolonya suyu)” adı ile üretilmiştir. Bundan sonra da bu hoş kokulu sıvıyı dünya kolonya olarak tanımıştır.

ANTİSEPTİK ÖZELLİĞİ VAR

Tüm zamanların en yaygın kullanılan tuvalet malzemesi olarakta bilinen kolonya ilk geliştirildiği yıllarda günümüzden farklı olarak kozmetik değil, tıbbi amaçla kullanılıyordu. O günlerdeki formülüyle biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği yüzünden rağbet gören karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınıyor ya da şaraba karıştırılarak içiliyordu. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için harika bir friksiyon solüsyonu oluyordu.

HAFİF KOKU TERCİH EDİLENDİR

Uzun yıllar tedavi edici özelliğinden yararlanılan bu sıvı, tuvalet amacıyla kullanılmaya başlandıktan sonra bir devrim yüzyılı olan 18. yüzyılda adeta bir çığır açar. Sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı yıllarda yükselen burjuvazi karşısında, ağır ve pahalı parfümlerle özdeşleşen aristokrasi yenik düşünce, ağır kokuların da itibarı azalır. Eau de Cologne gibi hafif ve ferahlatıcı kokular sadeliğin, saflığın simgesi haline gelir ve burjuvazinin gözdesi olur.

Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi üzerine kullanan kişiye bir serinlik vermesi üzerine genelde ferahlamak için kullanılır. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile ayıltıcı özelliği vardır.Kolonyanın Osmanlı topraklarına girişi, II. Abdülhamid döneminin ilk yıllarına rastlar. O dönemde ithal edilen ürünler arasında Farina’nın Eau de Cologne’u da bulunmaktaydı ilk “yerli kolonya” acaba ne zaman üretilmişti? Bu soru bizi Osmanlı topraklarında ilk ıtriyat fabrikasını 1882’de kuran Ahmet Faruki’ye götürüyor. Faruki, birçok müstahzar gibi kolonyayı da ülkemizde ilk olarak üreten kişidir. Ahmet Faruki o dönemlerde halk tarafından “odikolon” olarak adlandırılan Eau de Cologne’a “kolonya” adını verir.

BEYAZ ZAMBAK

Rize’nin çay kolonyası, Düzce’nin ceviz yaprağı ve tütün kolonyası, Trabzon’un hamsi ve fındık kolonyaları, Amasya’nın elma kolonyası, Isparta’nın gül kolonyası, Edremit ve Ayvalık’ın zeytinçiçeği kolonyası, Sındırgı’nın çam kolonyası, Balıkesir’in beyaz zambağı, Gaziantep’in Biber ve Fıstık Kolonyaları ve daha niceleri Türk insanının beğenisine hitap etmiş, bayramlarını kutlamış, yolculara eşlik etmiş ve hastalara şifa dilemiştir.Türkiye’de ise ilk 1912 yılında, Süleyman Ferit Eczacıbaşı tarafından İzmir’de üretilen kolonya daha sonraki yıllarda Türkiye’de bir sanayi haline gelmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu