Gündemİlçe Haberleri

BALIKESİR TARHANASI

Balıkesir merkez ve ilçelerinde “ev tarhanası” yapımı başladı. Kepsut, Bigadiç ve İvrindi’de önceki gün mahalleliler toplanarak imece usulü ile tarhana dövdü. Tarhana yapımı için hazırlanan hamur, nohut ve benzeri ürünler toplandı ve büyük kazalarda pişirilerek sıcaklara bırakılacak ve kurutulacak. Balıkesir’de meşhur yemekler arasına giren Tarhana nasıl yapılır? Sorusunun cevabı haberimizde.

TARHANA NASIL YAPILIR?

Kimileri biber ve domatesi birlikte haşladıktan sonra içine nohut ilave ediyor. Bazıları nohutla, bazıları kendi halinde hamuru ekşiterek yapıyor. Damak tadınıza göre içine nane, maydanoz, yeşilbiber bile ilave edebilirsiniz.Önemli olan tarhananın iyice kurutulduktan sonra çekilmesi, yoksa küf yapar. Eğer çok emin değilseniz ve bu mevsimde nasıl kurutacağım derseniz 70-80 dereceye getirdiğiniz fırında son kurutmasını yaptıktan sonra kavanozlaya bilirsiniz. İsteğe göre de bez torbalarda saklayabilirsiniz.Tavsiyemiz Balıkesir’in güneşinden faydalanmanız.

Malzemeler:
1 adet ekmek hamuru (bulamayanlar 1 paket 42 gr.lık yaş maya kullanabilir)
3-4 adet dolmalık kırmızı biber (500 gr)
3-4 adet orta boy domates 500 gr
500 gr süzme yoğurt
1 Kilo un (başlangıç için)
500 gr soğan
2-3 yemek kaşığı tuz
Un (miktar kıvama göre ayarlanıp günlük yoğurmalarda eklenecek)

Yapılışı:
Dolmalık biberlerin saplarını çıkarın, çekirdeklerini çıkarın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. Domatesleri 2 ye bölün ve rendeleyin. Dolmalık biber, ayıklanan soğanlar ve rendelediğiniz domatesleri püre kıvamına gelinceye kadar blenderdan geçirin. Derin ve geniş bir kapaklı kaba blenderdan geçirdiğiniz malzemeleri alın. Üzerine ekmek hamuru, yoğurt, tuz ve unu ilave ederek yoğurun. Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin. Hamur taşabileceği için altına bir tepsi ya da gazete kağıdı serin. Çok cıvıklaşırsa bir yoğururken bir miktar un ekleyin.Hamurun kokusu ekşiyip tarhana kıvamı alınca temiz bir bez üzerine olabildiğince ince yayın. (bu sayede kuruması kolaylaşacak)Kurumaya başlayan hamurları ters çevirin. Ara ara kırarak ufaltın ve çevirerek kurutmaya devam edin.1-2 gün boyunca hamuru ters yüz etmeye devam edin. Rengi açılıp kuruduğunda blendera alın ve olabildiğince ufaltın.Hazırlanan tarhanayı bir fırın tepsisine yayın ve 1-2 gün daha kurumaya bırakın.Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz tarhanayı kavanoza alabilirsiniz. Emin değilseniz bez bir torbaya alıp hava almasını sağlayın ve kaldırın.2-3 yemek kaşığı kullanarak çorbanızı yapabilirsiniz. Sevda Kaygısız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu