GündemEkonomi

BALIKESİR’DE KAZANAN BALIKESİR’DE HARCASIN

Balıkesir ekonomisinin temel direği olan şirketlerin satın almalarını büyük oranda il dışından gerçekleştirdiğini söyleyen BASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ümit Baysal, işadamlarına alımlarını Balıkesir içinde yapmaları çağrısında bulundu.

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ümit Baysal, ilin ticari hayatında il dışından alış-veriş yapma eğiliminin yüksek olduğunu söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Baysal, “Bugün itibari ile Balıkesir ekonomisinin temel direği olan ve kayıt altındaki reel sektörün il dışından gerçekleştirdiği satın almalara ödediği güncel rakam yıllık 26 Milyar 500 milyon Türk Lirası ile 27 Milyar Türk Lirası aralığındadır” dedi.
YÜZDE 17 FAKİRLEŞTİRİYOR
Satın alınan malzemelerin dış ticarete konu olan malzemeler olduğunun altını çizen Baysal, “Yıl bazında yatırım belgesine bağlanmış yatırımlar için harcanan rakamın 1 milyar 500 bin Türk Lirası civarı olduğu göz önüne alındığında; Balıkesir dışındaki illerden reel sektörün gerçekleştirdiği satın almanın hemen hemen tamamının yatırım dışı ticarete konu olan emtia, ham madde yada yarı mamul madde, tüketim malzemeleri ve hizmet olduğu anlaşılmaktadır. Bu tablo karşısında ana soru 7 Ocak 2019 tarihinde açıklanan 2018 rakamları ile Balıkesir Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 17 altında olması; bir başka değişle ülke ortalamasına göre her bir Balıkesirlinin yüzde 17 fakir olmasına rağmen ticaretin bu büyüklükte ki payının diğer illere ayrılmasının ne kadar zorunluluktan kaynaklandığıdır. Ticari alışverişe yansıyan bu tablonun bireysel ve aile bazlı tüketim harcamalarındaki boyutu da vatandaşlarımız tarafından net bir şekilde gözlemlenmektedir” şeklinde konuştu.
TARLADA İZİMİZ OLSUN
Balıkesir’de kazanılanın öncelikle Balıkesir’de harcanması gerektiğini ifade eden Baysal açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Balıkesir’de kazanılan kaynağın öncelikle Balıkesir’de harcanmasının tercih edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Balıkesir’in bir tarım şehri olması vesilesi ile bu duruma konu olabilecek özlü bir sözü hatırlatmak isteriz. ‘Tarlada İzi Olmayanın, Harmanda Yüzü Olmaz’ öncelik özel sektör işletmelerimiz de. Sanayicimizde; Tüccarımız da, esnafımız da. Özellikle üretimi Balıkesir’de gerçekleştirilen bir makine, ürün, emtia veya hizmetin nitelikleri karşılaması durumunda dışardan tercih edilmesi; temin edeni Balıkesir ekonomisine katkı noktasından uzaklaştırır. Ekonomik hayatın giderek sıkıştırdığı Balıkesirli işletmelerimizin; çıkar yol arayışlarında birbirlerinin üretimlerini ve hizmetlerini çok iyi tanımaları ve tercih etmeleri ilimiz için önemli bir oksijen koridorudur. Bu bağlam da meslek örgütlerine de “TİCARET KÖPRÜLERİ” gibi organizasyonlar ile öncelikle üyelerinin birbirini yakından tanımalarına yarayacak projeleri üretmeleri beklenmelidir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu