Semra AMAN AKYÜREK

Balıkesir’in Karnesi

20 İLÇEMİZİN 9’U EVET 11’İ HAYIR DEDİ

 

 

İlgili Makaleler

BALIKESİR 20 ilçesiyle dikkat çeken ve seçim sonuçlarıyla sarsıntılı bir ivme çiziyor.

 

Geçtiğimiz 2015 yılı 7 Haziran ve 1 Kasım Milletvekilli seçimleri dikkate alındığında Evet bloğu, yüzde 60, Hayır bloğu yüzde 40 oranını gösteriyordu.  Ancak; 2017 Halk oylaması ezberleri bozdu. Evet diyen kesim, Balıkesir’de istediği sonucu alamadı. Vatandaşların yüzde 45’i ‘evet’ derken yüzde 54’ü bu kez ‘hayır’ dedi.

 

Balıkesir’de 14 AK Parti Belediyesi, 5 CHP’li Belediye ve 1’de MHP li Belediye bulunuyor. Gelelim analizimize,

İlçe Belediyelerimiz arasında merkez Karesi ilçesi, AK Partili Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın olduğu bölge, Seçmen kitlesi olarak ‘Ak Partinin kalesi ’olarak görülen bölgeydi. Peki, sonuçlar ne dedi? Yüzde 50 evet, yüzde 49 hayır. Bir diğer merkez ilçemiz Altıeylül. AK Partili Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu seçmen kitlesinin oldukça karışık olduğu ve MHP ve CHP tabanının ağılık kazandığı bölge aslında ve bu bölgede durum ne oldu? Yüzde 50 evet yüzde 49 hayır. Merkez ilçe Belediyelerimiz bu sınavdan sizce nasıl çıktı? Kanaatime göre seçmen kitlelerinde etkilenmeler söz konusu…

 

Gelelim diğer ilçelerimize CHP kanadının Dursunbeyden beklentisi büyüktü ancak yanıldı. Ak Partili Dursunbey belediye Başkanı Ramazan Bahçavan’ın sosyal içerikli vatandaşa ulaşım noktasında başarılı olduğu görüldü. Balıkesir’de en yüksek oy oranı yüzde 79 ile evet diyen Dursunbey oldu. Onu AK Partili Kesput Belediye Başkanı İsmail Cankul izliyor. Yüzde 67 ile ‘evet’ diye haykıran Kepsut’u yüzde 62 ile Ak Partili İvrindi Belediyesi ve Başkanı Recai Baytar izliyor. Diyeceksiniz ki başkanların rolü tamam ama ilçe yönetimleri? Onlara hiç girmeyeceğim. Malum konu uzayacak ve Ak parti İl yönetiminden başlayıp! Konu farklı yerlere gidecek. Onu da bir başka güne bırakıyorum…

 

14 AK PARTİLİ BELEDİYE VAR

 

**Sıralamalarda evet diyen ilçelerimizin sırası şöyle Birinci Dursunbey yüzde 79,İkinci Kesput yüzde 67, 3’üncü İvrindi Yüzde 62. Evet diyen ilçeleri sırasıyla takip edenler; Havran yüzde 58, Savaştepe 57,Bigadiç yüzde 56,Sındırgı yüzde 54. TOPLAM 9 ilçemiz ‘EVET’ i tercih etmiş. Karesi ve Altıeylül merkez ilçelerimiz eşit yüzde 50.

 

AK PARTİLİ BELEDİYELERCE YÖNETİLEN İLÇELERİN  5’İ HAYIR DEDİ

 

**AK Partili Belediye olup, HAYIR çıkan ilçeler ve oranlarına bakarsak, Gömeç yüzde 65 hayır demiş ve onu yüzde 62 ile Burhaniye, yüzde 56 ile Susurluk takip etmiş. Marmara yüzde 55 hayır derken Gönen yüzde 54 ile Ak Partili belediyelere rağmen seçmen kitlesi ‘HAYIR’ tercihi kullanılmış. TOPLAM 5 ilçemizin, Ak partili belediye tarafından yönetilen ilçe seçmenleri Hayır demiş…

 

TEK MHP’Lİ BELEDİYE

 

Balya’da MHP’li Belediye Başkanı Osman Kılıç var. Balya’ya dönüp bakıldığında Ak Partili Büyükşehir Belediyesi ile sıkıntı yaşamayan tek belediye denilebilir. MHP tabanının hayır kesiminin etkili olduğu tahmin edilen Balya’da çıkan sonuçta, MHP’nin Genel Merkezince evet denmesine rağmen ilçedeki çalışmanın yeterli olmadığını düşündürüyor. İlçede yüzde 53 hayır seçmeni mevcut.

 

5 CHP’Lİ BELEDİYE

 

Ayvalık yüzde73,Erdek yüzde 68,Edremit yüde65,Bandırma yüzde 64,Manyas yüzde 59 ile Hayır dedi. CHP Belediyelerce yönetilen ilçelerin bir nevi karnesi diyebileceğimiz belediyeler arasında Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer sosyal içerikli projeleri uygulamada başarılı. Seçmen kitlesi malum. Erdek’te Hüseyin Sarı sanatsal faaliyetlerle farklı bir siyasi yöntem kullanıyor.Genç ve dinamik bir başkan. Edremit’te yılların eskitemediği bir isim yine başarısını göstermiş görünüyor ve yüzde65 ile hayır seçmenini koruyor. Bandırmada hazır bir CHP seçmeni var Belediye Başkanı Dursun Mirza yönetimi tartışılır çünkü vatandaşlar Başkana ulaşamamanın verdiği sıkıntıları her fırsatta dile getiriyor. Büyükşehirle sıkıntısı sürekli gündeme geliyor. Hizmetin önünün tıkandığı Mirza tarafından sık dile getiriliyor. Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin ilçede Tanju adıyla ün yapmış bir veteriner aynı zamanda seçmen kitlesi CHP’ye yakın ancak farklı partilerin denge gücünü de zaman zaman ortaya çıkartıyor. Dengeler değişebilir dedirtiyor. Burada siyasi bir partiden ziyade şahsa oy verildiğini düşünüyorum.

 

 GENELE BAKALIM;

 

Türkiye genelinde, anayasa değişikliğine ilişkin referandum yüzde 51.4’lük ‘evet’ oyuyla kabul edilirken, Ege Bölgesi ise tercihini ‘hayır ’dan yana kullandı.

 

CHP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin oluşturduğu hayır oylarının fazla çıktığı 3 bölgeden biri olan Ege’nin 7 ilinde de hayır oyları önde çıktı.7 ildeki evet oyları,1 Kasım 2015’teki genel seçimlerde  AK Parti, MHP ve BBP’nin oylarının toplamının altında kaldı. Yüzde 69.30’luk oranla en fazla hayır diyen il Muğla olurken Balıkesir’de AK Parti Belediye Başkanlarının yönettiği il Balıkesir’de hayır dedi.

 

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMLERİNDE EVET YÜZDE 55 HAYIR YÜZDE 44

 

16 NİSAN 2017 REFERANDUMUNDA EVET YÜZDE 40 HAYIR YÜZDE 59

 

Halk oylamasının ardından seçmenin nabzı ve ilçelerden haberlerle konuya dair yazılarıma MERHABA’dan yazmaya devam edeceğim. Bir sonraki Ters köşe yazımızın başlığı ‘Siyasi partilerde kulis’ Sevgilerimle…

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu