GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BANA LÜTFEN BASTON VERME!

Maalesef baston vermek istediğimi söylediğim her hastadan o kadar çok duyuyorum ki bunu. Üstelik genci, yaşlısı söylüyor bu cümleyi, “bana baston verme!”. Oysa ki ne kadar yanlış bir yaklaşım. Baston ve buna benzer, bizim yükümüzü taşıyan yardımcı cihazlar o kadar önemlidir.

Biliyorsunuz ki özellikle yaşlanmayla beraber başka hastalıkların görülmesi ve hareket zorluğumuz artar. Bunlarda otomatik olarak düşme olasılığımızı arttırır. İşte bu noktada baston gibi yardımcı bir cihaz kullanmak hem düşmenin önüne geçer hem de başka pek çok şeyde bize destek olur. Ne gibi şeylere destek olur derseniz işte cevabım. Dengemizi iyileştirir, bizi daha bağımsız yapar, kemik erimesinden korur ve eğer nefes darlığı veya kalp sorununuz varsa bunlara yönelik şikayetlerinizi azaltır. Ayrıca cihaz kullanımı özellikle bel, kalça, diz ve ayak problemlerinde özellikle de kireçlenmelerinde çok büyük bir destektir. Hatta kireç tedavisinin ana elemanlarından biridir demek hiçte yanlış olmayacaktır.

Burada önemli olan noktalardan biri hangi cihazı seçeceğimiz ve nasıl kullanacağımızdır. Baston alırken bile mutlaka bir hekime danışmak gerekir. Bastonların tutmakları size uygun mu, hangi boyda baston almalısınız gibi sorulara bir hekimle birlikte karar vermek daha doğru olacaktır. Örneğin yanlış bir baston kullanımı kişinin elinde sinir sıkışmasına yol açabilir, yanlış yürüme paterni ile hatta düşmeye bile neden olabilir. Ancak doğru cihaz kullanımı ağrıyı azaltır, düşmeyi engeller ve kişinin hareketliliğini arttırır.

Sonuç olarak baston gibi cihazları bir yaşlılık simgesi görmek yerine hayatımız kurtaran bir arkadaş olarak görmek sanırım daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu