Köşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BAŞIMI DÖNDÜRDÜN!

Baş dönmesi son yılların en sık sağlık sorunlarından biri olmaya başladı. Peki baş dönmesi ne demek biliyor musunuz? Eğer sersemlik hali, bir işe tam konsantre olamama, başta hafiflik hissi, sendeleme hissi varsa bu aslında gerçek bir baş dönmesi değildir.

Deniz yolculuğu sonrası, karaya ayak basmakla hissedilen durum buna çok iyi bir örnek olabilir. Gerçek baş dönmesi ise anormal bir hareket duyusu veya hareket halüsinasyonudur yani hasta kendisinin veya çevresinin döndüğünü zannetmektedir. Bu iki şikayet birbirinden çok ayrıdır çünkü nedenleri farklıdır. Sersemlik hissi gibi olan baş dönmelerinde ana nedenler; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi bazı metabolik hastalıklar, bazı kas hastalıkları ve göz bozuklarıdır. Oysa ki gerçek baş dönmesinde ki nedenler arasında kulakta görülen bir takım hastalıklar, migren, beyin tümörleri, beyin felçleri, kullanılan bazı ilaçlar sayılabilir. Bu ilaçlar arasında özellikle  yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar, santral sistemi aktive eden ilaçlar, şeker ilaçları ve guatr ilaçları yer almaktadır.

Baş dönmesi nedenini araştırırken ayrıca bazı testlere de ihtiyaç duyarız. Hastadan alınan bilgiler ve yapılan testler ışığında tanıyı koyduktan sonra tedaviye geçeriz. Tedavide nedene yönelik uygulamalar yapmak doğru olacaktır. Baş dönmesi tedavisi içinde; çeşitli egzersizler, fizik tedavi uygulamaları ve hastaya hekim tarafından yapılan manevralar, bazı ilaçlar ile beyin veya kulak gibi bölgelere yönelik cerrahi girişimler yer almaktadır.

Dilerim başınız mutluluktan dönsün…

İlgili Makaleler

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu