Ender GÖKMEN

Basit Adımlarla Çöpünüzü Azaltın

Sıfır atık, çok uzak bir yaşam tarzı olarak gözükse de döngüsel ekonomi teorisinden çıkan bu felsefeyi uygulamak aslında çok da zor değil. Tasarım, üretim, tüketim, elden çıkarma ve yeniden kazanma döngüsü, sıfır atık ve döngüsel ekonominin temelinde bulunuyor.

 

 

Bu hedeften çok uzaklarda olduğumuzu söylemek yalan olmaz. Şu an elimizde bulunan yüzeysel ekonomi modeli, çöp kutularımızı ve çöplüklerimizi doldurmak ile meşgul.

 

Sıfır atık felsefesi ile yaşamak, gün içerisinde ürettiğimiz çöpün gözle görülür bir şekilde azalması demek. Bu sahip olduklarımıza, kaynaklarımıza ve ekosistemimize yeniden değer biçmemizi; aşırı tüketim kültüründen bir adım uzaklaşarak, çöp ayak izimizi küçültmemizi sağlıyor.

 

Birçoğumuzun sesini duyurması ve kolektif olarak çalışması ile başlayacak değişim; ürettiğimiz ve tükettiğimiz şeylerin değişimi ile ancak döngüsel ekonomiye ulaşabileceğiz. Çünkü sıfır atık dediğimizde, ürettiğimiz çöpün miktarını kökten değiştirmeyi planlayarak; şirketlerin ve fabrikaların, tasarımları üzerinden sorumluluk alarak, bu ekonomiye uygun yeni ürünler üretmesini istiyoruz. Ancak bu pozitif yaklaşım ile insanları çöp üretmeye iten, tasarım ve tüketim kültüründen uzaklaştırabiliriz.

 

İlk olarak, çöp ve plastik ayak izimizi yeniden şekillendirecek yaratıcı çözümler bulup, daha basit ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına adım atıp, daha az çöp üretmemiz lazım. Kahve bardakları, plastik çatal bıçaklar, gıda ambalajları gibi petrol ve plastik bazlı kaynaklardan üretilen bu ürünler, toplu olarak daha fazla çöp üretmemize yol açıyor. Çöpümüzü azaltmanın en basit yollarından biri sağlam, uzun ömürlü ve yeniden kullanılabilir alternatifleri tercih etmek. Bir kaç basit örneği şöyle sıralayabiliriz:

 

Alışverişlerinizde plastik poşetler yerine kendi file ve çantalarınızı tercih edin, plastik kahve bardakları yerine kendi fincanınızı götürün, içecekleri sipariş verirken plastik pipet istemediğinizi özellikle belirtin, kağıt peçete ve mendiller yerine bezleri kullanın.

 

Aynı zamanda bir topluluğun parçası olduğunuzu unutmayın. Paylaşım programlarından, yerel bahçelere ve Sıfır Atık gruplarına kadar geniş bir kitle, bu hayat tarzını benimsemeyi planlıyor.

Kaynak: Earth911

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu