Gündem

BAŞKAN KAFAOĞLU: “O KAHRAMAN ECDADIN TORUNLARIYIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zekai Kafaoğlu, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yıldönümüyle ilgili bir mesaj yayınladı. Kafaoğlu, “O kahraman ecdadın torunlarıyız” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu mesajında şunları söyledi;

“İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yılındayız. Rabbim bir daha bu necip millete İstiklal Marşı yazdırtmasın. Kanlarıyla ve canlarıyla bu marşı mısra mısra, beyit beyit, kıta kıta yazan ve şiir gibi yaşayıp şehadetle Hakk’a yürüyen tüm şehitlerimizi ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum. Balıkesir’imiz açısından Mehmet Akif önemli bir değerdir. Kuvayı Milliye şehri olan Balıkesir’imize gelip Zağnos Paşa Camii’nde Cuma vaazı veren Akif bakın ne diyordu:

“Hayat, herkesin hakkıdır. Evet, Allah’ın bütün yarattıkları, hayat hakkına maliktir. O halde Allah’ın diğer mahlûkları arasında biz de yaşamakta haklıyız. Lâkin bilirsiniz ki haklı olmak başka, haklı çıkmak yine başkadır! -Yaşamak hakkımdır, bu hakkı benden kimse alamaz!…Diye haykırıp dururken senin, benim gibi bir miskin, bir köşede ağlamış, inlemiş, merhamet dilenmiş … hiç tesiri olmaz, hatta duyulmaz. Çocuk yürümezden evvel bilirsiniz ki emekler.

Biz Müslümanlar da tıpkı henüz doğrulamayan, yürüyemeyen sabiler gibi yerlerde emekler dururken, bir de gözümüzü açtık, gördük ki; etrafımızdaki milletler göklerde uçuyorlar. Gelip çöldeki masumların tepesine ateşler yağdırıyorlar. Biz Bandırma’dan İstanbul’a kadar adam akıllı vapur işletemezken, herifler, Bahr-i muhitin altından geçiyorlar. New-York’tan dalıyorlar, Hamburg’dan çıkıyorlar ki; aradaki mesafe bizim vapurların ayağıyla bir aylık yoldur. Berlin’den uçuyorlar, Trabzon’a konuyorlar. Biz ise hâlâ yeryüzünde yürümeyi temin edemedik. Osmanlı saltanatını i’la (yüceltmek, yükseltmek) için “Balıkesir’in, bu kahraman İslâm muhitinin vaktiyle ne büyük fedakârlıklar gösterdiği herkesin malûmudur.

Rumeli’yi baştanbaşa fetheden hep bu topraktan yetişen babayiğitlerdi. O kahraman ecdadın torunları olduğunuzu ispat etmelisiniz. Anadolu’yu müdafaa hususunda diğer vilâyetlere ön ayak olmak şerefini siz ihraz ettiniz. Sayınız meşkûrdur (övülmüştür). İnşallah bu şan-u şeref kıyamete kadar artar gider. İnşallah vatanımızın haysiyeti, istiklâli, saadeti, refahı, ümranı dünyalar durdukça masun ve mahfuz kalır.”

Hürriyet ve Cumhuriyet şehri Balıkesir’den tüm Anadolu’yu saran bu özgürlük ateşi, Kurtuluş Savaşı neticesinde zafere ve oradan Cumhuriyete giden yolu açmıştır. İşte bu yolda, milli şiirimiz ve marşımız olan İstiklal Marşı, hepimize bir yol gösterici ve uyarıcı olmuştur. Şahsiyetiyle, maneviyatıyla ve şiirleriyle milletin adamı olan Mehmet Akif Ersoy anlaşıldıkça, İstiklal Marşının yüklediği misyon da anlaşılacaktır. Başlı başlına bir eser olan Marşımız, bu milletin hayatıyla ortaya koyduğu eserdir.

İşte bu sebepten Üstad Akif, şiiri Safahat’ına almamıştır. O dönem Balıkesir Mebusu olan Hasan Basri Çantay’ın teşvik ve ısrarıyla yazılan İstiklal Marşı ve şairi Mehmet Akif Ersoy Balıkesir’imiz için de ayrı bir öneme sahiptir. Mehmet Akif Ersoy ile anlaşabilmek için, O’nun bize yaptığı uyarıları dikkate alarak, birliğimize önem vereceğiz. Çalışacağız ve samimi olacağız. Aziz Türk Milletinin kurtuluş mücadelesine şehadet eden İstiklal Marşımız kıyamete kadar bu topraklarda ve yeryüzünde okunmaya devam edecektir. Geçmişimizden ve inancımızdan aldığımız güçle diyoruz ki;

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu