GündemKöşe Yazıları

Bayram hayalleri ve yerli üretim…

Çocukken bayramı dört gözle beklerdik. Bayram demek, yeni elbiseler, ayakkabılar, kiminden harçlık, kiminden şeker demekti. Özlediğimiz kuzenlerle, akrabalarla bir araya gelerek gönlümüzce eğlenmekti.

Bayramları genelde köyümüzde geçirirdik. Köyü çok severdim. Hatta çocukken evden kaçıp köy minibüslerine giderek babanemin evine gittiğimi hatırlıyorum. Köy demek toprak demek, hayvan demek, zamanın oyunlar içerisinde hızla akması demekti o dönemler. Keçilerimiz vardı. Onlarla vakit geçirirdim çoğu zaman, evin arka bahçesinde ekilen ürünlerin arasında dolaşır, bazen köydeki çocuklarla balık tutmaya giderdik. Köydeki kavun yada karpuz tarlalarına girer ufak çaplı ziyafet çekerdik. Domatesi, salatalığı dalından kopartıp yerdik. Fındık bahçesine gider fındıkları koparır, taşla kırar lüplerdik.

Tabi ardık dönem değişti. Üzerinden 30 yılı aşkın süre geçti. Teknoloji ilerledi. Artık bayramlar çoğu çocuk için bir heyecan olmaktan çıktı. Çocuklar bayramlarını köylerde, topraklarda geçirmiyor. Alışveriş merkezlerinde, çocuklar için hazırlanmış eğlence merkezlerinde geçiriyor. Yada evlerinde telefon, tablet yada konsollarında oyunlar oynuyorlar.

Evet çağ değişti, gelişti diyebilirsiniz. Çağın gelişimi değişimi ile toprağa bağımızda azaldı. Aslında toprağa bağlıyız ama dışa bağımlı hale geldiğimizden bunun farkında değil. Kendi adıma da konuşayım benim kızımda tarladan taze taze ne salatalık, ne karpuz koparıp yiyebilecek. Üretim desteklenmediği için artık köyler boşalmaya başlandı. İnsanlar şanslarını şehirlerde arıyor, işsizlik ordusu büyüyor. Çiftçi yada üretici haklı tabi. Ne devlet desteği nede ithal edilen ürünlere kota uygulanıyor.

Hastalığı, çürüğü, çarığı kontrol edilmeden her şey giriyor ülkemize. Bizden başka ülkelere giden ürünler ise ilaç kullanıldı diye gümrük kapılarından geri gönderiliyor. Domateste, salatalıkta yaşadık bunu. Rusya kapısından gerisin geri döndü mallar. Ne oldu onlar? Biz yedik tabi.

Yerli üretimimiz yerlerde sürünüyor. Tohumda dışa bağımlı hale geldik. Bu gidişle kendi tohumlarımıza sahip çıkmazsak, aç kalma durumumuz da var. Bizi boşuna dışa bağımlı hale getirmiyor yabancı ülkeler. ‘Sen üretme ben daha ucuza veririm’ sözleri boşuna değil.

Hayırlı bayramlar…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu