GündemÖzel Haberler

BELGENİZİ ALDINIZ MI?

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, belgesiz çalışan ve tehlikeli meslekler grubunda olanları uyardı. Denklik Belgeleri’nin önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

‘Denklik Önemli Fırsat’

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, ‘Denklik, çalışan bireylerin örgün ve ya yaygın eğitimden  herhangi birine başlamış ama tamamlayamamış, herhangi bir belgeye sahip olamamış. Ve ya daha önce mesleki yeterliliğini belgelendirememiş insanların belge sahibi olmaları için çıkartılmış bir düzenleme.  Örgün ya da yaygın eğitim yoluyla önceki öğrenmelerin belgelendirilmesi ve ya serbest çalışma yoluyla edinilen kazanımların belgelendirilmesini düzenleyen bir yönetmelik çıktı. 3308 Sayılı yasa, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki bir meslekte, bilgi sahibi olup serbest çalışan ama bunu belgelendirmemiş. Ve ya o işte çalışmış ama sigorta primi başka bir meslekten yatmış kişiler bu belgeyi almak için başvurabiliyorlar’ ifadelerini kullandı.

Sigorta Prim Sayısı Önemli Mi?

Müdür Ramazan Demir, ‘Bu denklik yönergesi kapsamında herhangi bir öğrenme sürecinin tamamlanmasından sonra bireyin sahip olduğu bilgi, beceri ve yeteneklerinin ölçülüp, belgelendirilip değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Örneğin bir vatandaşımız sigortalı çalışmışsa sigorta prim  dökümü getirecek. Ne kadar sigortası olduğu önemli değil. O meslekte ne kadar çalıştığı önemli. Ya da Bağ-Kur’lu ise Bağ-Kur prim dökümü ve Vergi Dairesi’nden alacağı Vergi Mükellefiyet Belgesi ile birlikte bize başvuracak’ şeklinde konuştu.

22 Yaşını Doldurmak Gerekiyor

Denklik almak için 22 yaşını doldurmak gerektiğini söyleyen İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, ‘Denklik kapsamında başvuranların 22 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bu siporta prim dökümleri ile bize başvurabiliyorlar. Ama hiç sigortası yapılmamış. O alanda öğrenim görmemiş insanlar; mesela askerde, mahkumiyet cezası içerisinde o mesleği yapmış olan insanlar, ilgili kurumlardan bunu resmi yazı  ile belgelendirirse, biz onun denkliğini yaparak Kalfalık sınavlarına alıyoruz. Kalfalık Sınavları’nda başarılı olursa Kalfalık Belgesi alıyor. Daha sonra da Ustalık Belgesi almaya hak kazanıyor. Ama Ustalık belgesi için beş yıl sigortalılık şartımız var’ dedi.

‘Mağdur Olmayın’

Belgesiz olan ve çalışamayan insanların mağduriyetinin de biteceğini söyleyen Müdür Ramazan Demir,‘3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirlenen ve Mesleki Eğitim Merkezleri’nde uygulanan 27 alan ve 141 dalda geçerli. Başta  tehlikeli meslekler dediğimiz ve Mesleki Eğitim Kurumu’nun bu kapsama aldığı, belgesiz çalışmanın yasak olduğu 48 meslek dalı ve diğer alanlarda belgesiz çalışmak bundan sonra mümkün olmayacak. Dolayısıyla insanlarımızın mağdur olmaması için böyle bir düzenleme yapıldı. Artık belgesiz olan ve ya belgesi olmadığı için çalışamayan insanlarımız merkezimize gelerek denklik belgelerini alabilirler’ ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu