GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Beyin Kanserini Tespit Eden Yapay Zekaya Büyük Destek

Hayatımıza mal olabilecek teşhisler, günümüzde çeşitli engeller sebebiyle oldukça geç yapılabiliyor. Bunu engellemek için çok uzun süredir mücadele veren bilim insanlarıysa yavaş yavaş yapay zekayı teşhis aşamasına dâhil etmeye başladılar. Bunun son örneklerinden bir tanesi olan ve beyin kanserini tespit etmek için geliştirilen yapay zeka ise Birleşik Krallık hükümetinden devasa bir destek sözü aldı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın içerisinde bulunduğu Birleşik Krallık’ın Başbakanı Theresa May, dün yaptığı açıklamayla birlikte yapay zeka çalışmalarına devasa bir destek paketi üzerinde düşündüklerini açıkladı. Özellikle beyin kanserinin tespiti için yapılan çalışmalara destek vereceklerini söyleyen May, erken saflarda yapılan teşhislerin ne kadar önemli olduğunu hatırlatarak, yapılacak yatırımın kendileri için çok değerli olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan, “Tedavi edilebilir hastalıkların geç teşhisi, önlenebilir ölümlerin en büyük nedenlerinden biridir. Büyük miktarlardaki verileri hızlı bir şekilde analiz etmek için akıllı teknolojilerin geliştirilmesi, insanoğlunun yapabileceğinden daha yüksek bir derecesiyle yeni bir tıbbi alanın açılmasına vesile oluyor. Yapay zeka hastalıklara karşı mücadelede bize yeni bir silah veriyor.” dedi.

Üzerinde çalışılan yapay zekanın tam anlamıyla geliştirilmesi durumunda 2033 yılına kadar 22,000 hastanın erken teşhis ile hayata tutunmalarının sağlanabileceği söylendi. Ölümleri engellemek adına Birleşik Krallık’ın erken teşhis yapabilen yapay zekalara, önümüzdeki günlerde milyonlarca poundluk yardım yapacağının da altı çizildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu