GündemÇocukça

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ NASIL OLUR?

Mehmet Şeref Eğinlioğlu Ortaokulu öğrencileri TÜKODER İl Temsilciliği tarafından okullarında yapılan bilgilendirmeye katıldılar. Bilinçli tüketicinin nasıl olması gerektiğini öğrenen öğrenciler, tüketim alışkanlıklarının neden önemli olduğunu da anlattılar.

TÜKODER Balıkesir İl Temsilciliği tarafından okullarda bilinçli tüketim alışkanlıkları anlatılıyor. Bilinçli tüketici olmak için neler yapılması gerektiğini öğrenen öğrenciler, Tüketici olarak haklarının neler olduğunu ve tüketimde nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrendiler.  Öğrencilerin, tüketici haklarının neler olduğunu öğrenmelerinin ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Ezel: Bilinçli tüketiciler olmalıyız. Çünkü ne kadar bilinçli olursak o kadar iyi. Tüketici olarak haklarımızı öğrenip, bu haklara göre alışverişlerimizi yapmalıyız. Alışverişe çıkmadan önce neler alacağımızın listesini yapmalıyız. Alışverişte ve tüketimde israf etmemeliyiz. Onun için de neler alacağımızı liste yaparak yazmalıyız. Önceliklerimizi belirlemeliyiz. Ve mutlaka alışveriş sonunda fiş almalıyız.

Ecrin: Bilinçli tüketiciler, gıda alışverişi yaparken satın alacağı ürünün son kullanma tarihine mutlaka bakar. Alacağı ürün ile ilgili fiyat araştırması yapar. Alacağı ürünün en uygun nerede satıldığını ve fiyatının ne kadar olduğunu öğrenir. Ben de mesela bir şey alacağım zaman nereden alacağıma ve fiyatlarının ne kadar olduğuna dikkat ediyorum. Ondan sonra da en kalitelisini en uygun fiyata nereden alacağıma karar verip oradan alıyorum.

Egemen: Biz bilinçli tüketicinin ne demek olduğunu biliyorduk ama neler yapması gerektiğini de öğrendik. Bilinçli tüketici haklarını bilen, yaptığı alışverişi en uygun şekilde yapandır. Aldığı bir ürün bozuk ve ya hatalıysa onu mutlaka ilgili yerlere iade eder. Bunun için de fiş olması lazım. O nedenle alışverişlerimizde mutlaka fiş almalıyız.

Ayşegül:Bilinçli tüketici olmak için bizler de önemli birkaç şeye dikkat etmeliyiz. Mesela alışverşten sonra mutlaka fiş almalıyız. Fiş aldığımız takdirde tekrar ürünü iade edebiliriz. Ama fiş almazsak ürünü de iade edemeyiz. Birde diyelim aldığımız bir ürünle ilgili şikayet yaşadık. Hakkımızı aramak için Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesina gitmeliyiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu