GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BİR İLTAHAPLI ROMATİZMA: DAMLA HASTALIĞI-GUT

Son dönemlerde çok sık karşılaştığım bir hastalık haline gelen gutu sizlere biraz tanıtmak istiyorum. Gut halk arasında damla hastalığı olarak da bilinmektedir.

Ve bu hastalık son yıllarda gerçekten ciddi bir artış göstermeye başladı. Peki neden derseniz size vereceğim yanıt özetle diyet ve kişide bulunan şeker, yüksek tansiyon, obezite, kalp hastalığı gibi bazı hastalıklardır olacaktır.

Özellikle yoğun tüketilen et, midye, içkiler en başta da bira, aşırı yağlı süt ve süt ürünleri diyebilirim. Böyle bir diyet ardından vücutta yükselen ürik asitin eklemlerimizde birikmesi ile gut hastalığı gelişmektedir. Peki bu ürik asit eklemlere ne yapıyor derseniz işte cevabı. İlk olarak eklemlerde şiddetli ve dayanılmaz bir ağrıya yol açar. Öyle bir ağrı ki bu guta hastalıkların kralı adını verdirmiştir. En başta da ayak başparmağı, diz ve ellerde kendini gösterir. Bu eklemler aşırı derecede şişer, kızarır ve üzeri yangılanır. Ağrı hatta özellikle gece daha çok görülür. Kişi tutulan eklemini çarşafa bile değdirse şiddetli ağrı hissebilir.

Eklem tutulumları zamanlar daha da ilerleyerek şekil bozukluklarına, eğri-büğrü eklemlerin gelişmesine kadar gider. Ayrıca vücutta artan bu ürik asit zamanla sade eklemlerde değil kas, lif ve kıkırdak gibi dokularda da birikerek tofüs dediğimiz gözle görülebilen şişliklere de neden olabilir. Tofüs kulakta, el ve ayak parmaklarında, dirseklerde, ses tellerinde, omurilikte ve hatta özetle vücudun her yerinde birikebilir. Ve elbette ki biriktiği yerde de ciddi hasarlara neden olabilir.

Bir önemli noktada gutun böbreklere verdiği hasardır. Gut böbrekte taş gelişimine, yetmezliğe ve böbrek üstünden yüksek tansiyona neden olabilir.
İşte bu kadar yan etkisi olan bu hastalığın tedavisinde ise neyse ki güzel sonuçlar alıyoruz. Tedavide elbette diyet, bazı ilaçlar ve iğneler yer almaktadır.
Hepinize gutsuz bir yaşam dilerim.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu