Dünyadan HaberlerEğitimGündem

BİR KAREDE HAYAT

Sevgili gençler BUGÜN ‘Gençlik’ sayfamızla karşınızdayız. Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğrafçılık Bölümü öğrencileri, fotoğraf çekmenin inceliklerini anlattılar. Fotoğraf çekmeyi çok sevdiklerini söyleyen gençlerin Fotoğrafçılığa dair düşünceleri sizlerle…

Bir güvercin yuvasının görüntüsüyle başladı fotoğrafçılık tarihi. Dünyada bilinen ilk fotoğraf emekli bir subay olan Joseph Nicephore Niepce tarafından bir yaz günü 1827 tarihinde çekilmiştir. Çektiği fotoğrafa güneş çizimi anlamına gelen HALİOGRAPH adını vermiştir. 1813’te ışığa duyarlı bir levha üzerinde, kalıcı görüntüler elde etmeyi başaran Joseph Nicepore Niepce’nin 1827’de çektiği dünyanın bilinen ilk fotoğrafında bir kulübenin çatısı üzerindeki güvercin yuvası görülüyor. Yani o yıllardan günümüze ulaşan fotoğrafçılık günden güne değişti ve gelişti. Bunun okulunu okuyan gençler ise fotoğrafçılığa dair düşüncelerini sizlerle paylaştılar.

Deniz Kurt: Ben Fotoğrafçılık ve Grafik Bölümü’nde okuyorum. Bölümümü çok seviyorum. Hem eğlenceli hem de öğretici bir bölümde okuyoruz. Fotoğraf çekmek oldukça zor bir sanattır. Fotoğraf çekerek o anları ölümsüzleştiririz. Geleceğe bıraktığımız zamanlar olur. Doğru fotoğraf çekmek için iyi bir fotoğraf makinası ve doğru bir bakış açısı gerekir.

Zülfiye Atik: Başlarda fotoğraf çekmek çok zor gelirdi. Ama zamanla alıştım. Fotoğraf çekmeyi çok sevdim. Fotoğrafçılık çok önemli bir sanat. Fotoğraf çekerek anları ölümsüzleştiririz. Geleceğe bırakacağımız anılar olur. Mesela en mutlu olduğumuz anları hep gülümseyerek hatırlarız. Fotoğraf çekmek başlı başına çok önemli bir sanat bence. Bu bölümde okuduğum için çok mutluyum. İyi ki kendi bölümümü seçmişim.

Gaye Gürpınar: Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. İnsanların en güzel anlarına tanıklık etmek ve o anları ölümsüzleştirmek çok güzel. Fotoğraf çekmenin tarihi çok eskiye dayanıyor ama zamanla o kadar gelişmiş ki şimdi profesyonel makinalarla o anları yaşıyor gibi oluyoruz. Bu çok güzel aslında.

Elçin Özdemir: Hem zor hem de çok güzel bir bölümümüz var. Fotoğraf çekerek pek çok güzel anın tanıklığını yapıyoruz. Fotoğraf çekmenin ince ayrıntılarını yakalıyoruz. Tabi iyi bir fotoğraf makinası ile en güzel fotoğrafları çekebiliriz. Bir de hangi manzarayı ya da güzel anı yakaladığımız da çok önemli.

Sibel Nur Filiz: Bence herkes fotoğraf çekemez. Çünkü fotoğrafını çektiğimiz manzaranın ya da kişinin e güzel anını yakalamamız gerekir. Bu da bakış açısı sayesinde olur. Fotoğraf çekmek başlı başına bir sanattır. İyi bir fotoğraf çekerken dikkat etmemiz gereken pek çok şey var aslında. Mesela doğru açıyı yakalamak, tüm detayları fotoğraf karesinde birleştirmek çok önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu