GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BİRAZ BEYNİNİ ÇALIŞTIR!

Öncelikle size şu soruyu sormak isterim; vücudumuzda pek çok yerimize baktığımız, özen gösterdiğimiz gibi beynimize de bakabilir miyiz, özen gösterebilir miyiz?

Ne dersiniz? Size hemen cevabını vereyim; evet beynimize bakabiliriz, hatta evet beynimize de bakmalıyız ve özen göstermeliyiz. Peki nasıl yapabiliriz bunu derseniz işte cevabı.

İlk olarak size önerim önemli yapacağınız işlerinizi mutlaka sabahtan öğlene kadar olan saat diliminde programınıza sokun, çünkü beyin en iyi sabahları performans gösterir. Bu sayede hem beyninizi çok yormadan hem de daha verimli olarak işlerinizi yapmış olursunuz. Eğer imkanınız varsa lütfen beyninizi endişeli, üzüntülü ve sıkıntılı işlerden uzak tutmaya çalışın. Çünkü bu gibi kaygı verici duygular beyni çok yorar ve daha erken hastalanmasına neden olur. Beyninizi sizi ve çevrenizi mutlu edecek şeyler için yorun. Böylece salınan mutluluk hormonu hem beyni hem de diğer organları olumlu etkileyecektir. Diğer bir önerim eğer imkanınız varsa öğleden sonra özellikle yemeğin ardından kısa bir uyku beyne çok iyi gelecektir.

Elbette söylemeden geçemeyeceğim; bol kitap okumak, bulmaca çözmek, yap-boz oynamak gibi aktiviteler beyni genç tutar ve sizi yaşlılıkta bunamadan korur. Yine yoğun bir iş dönüşü evde hafif bir müzik dinletisi beynin yorgunluğuna iyi gelecektir.

İlgili Makaleler

Peki ne yiyelim, içelim diye sorarsanız onun için de önerilerim var elbette. Çikolata listenin ilk sırasında. Özellikle kakaosu yüksek bir çikolata çok iyi olacaktır. Yine badem, ceviz, yer fıstığı gibi kuruyemişler beyni mutlu ederler. Tabii burada balığı da unutmamak lazım.

Elbette bu maddelerin içine bol ve temiz havayı sokmazsak olmaz. Yapacağınız doğa yürüyüşleri beyni genç ve güçlü tutan diğer bir önerimdir.

Beyninizi iyi şeylere, güzel işlere çalıştırmanız dileğiyle…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu