Gündem

BİTCOİN DÜNYASI

Bundan bir kaç yıl önce eğer bitcoine yatırım yapmış olsaydınız şimdiye çoktan milyoner olmuştunuz. Zaten şuralar da dutluktu bir zamanlar, eğer dedeniz o tarlaları almış olsaydı…

Bitcoin nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Bitcoin bir kripto para ve ödeme sistemidir. Herhangi bir merkeze bağlı olmayan yani herhangi bir devlet ya da şirket tarafından kontrol edilmeyen  ilk dijital para birimidir. 2008 yılında bu sistem 9 sayfalık bir pdf belgesi ile dünyaya duyuruldu. Bu sanal para biriminin kurucusunun Satoshi Nakamoto olduğu bilinse de böyle bir kişi veya grubun varlığı henüz kanıtlanamadı. Sonrasında bu ismin arkasında George Washington Üniversitesi’nde görev yapan Nick Szabo isimli bir akademisyen olduğu söylendi, Avusturyalı Craig Wright’ın yıllardır kendisini gizlemek için kullandığı isim denildi ve bir çok spekülasyon oluşturuldu.

Kripto para birimi, değeri genellikle küresel olarak kullanıcıları tarafından arz ve talep dengesi ile belirlenen, kayda değer bir topluluk tarafından kabul görmüş ortak para birimidir. Bitcoin ile beraber Ethereum, Litecoin gibi sayıları 1300’ü aşan altcoin bulunmaktadır. Bitcoin kripto paralar içinde ilk ve en ünlü olandır.

Bitcoinin kurucuları tarafından bitcoin ‘kişiden kişiye elektronik para sistemi’ olarak tanımlanmıştır. Sembolü ฿ , kısaltması BTC’dir. Finansal organizasyonlar, bankalar, ülkelerin merkez bankaları gibi aracıları ortadan kaldırmış, merkezsizleştirmiştir. Onun yerine açık kaynak kodlu bir yazılımı vardır, bu kodların kuralları baştan belirlenmiştir, herkes bu kurallara uymak zorundadır ve herkes bu kodları indirip inceleyebilir. Şu an için internet dünyasında en hızlı, en güvenli, en ekonomik değer  transfer aracıdır. Bitcoinlerinizi her ülkede kullanabilirsiniz. Hesabınız dondurulamaz, sistem sizlerden herhangi bir ön şart ya da düzenleyici limitler istemez. Bitcoinin diğer değerlerden farklı olarak ne kadar üretileceği tam olarak belirli ve sınırlıdır. Şu ana kadar 17 milyon bitcoin üretilmekle beraber dünyada toplam 21 milyon tane bitcoin olacak ve son bitcoinin 2140 yılında üretilmesi hedeflenmektedir

Bitcoin işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Bitcoin işlemi yapabilmek için dijital bir cüzdanınız olması gerekiyor. Bu cüzdanın güvenliği kriptografi  ile yani şifreleme ile sağlanıyor. Her cüzdanın özel ve genel anahtar olmak üzere iki anahtarı vardır. Özel anahtar kişiye özeldir, sadece kişi yaptığı işlemleri görebilir. Genel anahtar ise o cüzdanın kimliğini gizleyerek ne kadar işlem yapıldığını tüm dünyanın görebilmesini sağlar. Şu ana kadar dünyada yapılan ilk bitcoin transferinden bugüne bütün para transferleri kayıtlıdır ve bu transferleri herkes görebilme imkanına sahiptir.

Blockchain ve Bitcoin Madenciliği nedir?

Bitcoinin alt yapısı olan Blockchainden söz edecek olursak; blok zinciri anlamına gelen teknoloji Bitcoin ile tanınan kendi kendini denetleyen dijital bir ağ teknolojisidir. Blockchain alt yapısı ile üretilen Bitcoinler sisteme sağlıklı bir şekilde eklenir ve tüm Bitcoin işlemleri yine bu sistem sayesinde kontrol edilerek gerçekleştirilir. Bu altyapıyı birilerinin ele geçiremeyeceğini söyleyemem fakat sistem öylesine dağınık ki (dünyanın her yerinde) tamamını ele geçirmek çok da olası değil. Bunu bir borsadaki tüm payları tek bir gücün satın almasına benzetebiliriz. Eğer matematik bilginize güveniyor ve programlama konusunda kendinizi profesyonel olarak görüyorsanız kendi Bitcoinlerinizi toplayabilir Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz. Madencilik, ödüllerin ne kadar hesap yapıldığıyla doğru orantılı olduğu, özelleşmiş, rekabetçi ve oldukça zor bir piyasadır.

Bitcoin ile konut alım satımları, eğlence sektöründe alışverişler yapılmaya başlandı bile. Şu an için harcama alanı darlığı olsa da enflasyon riskinin düşüklüğü ve taşıma kolaylığı sağlaması avantajlarından diyebilirim. Ayrıca Bitcoini Türk lirası, Dolar, Euro gibi çeşitli para birimlerine dönüştürmekte mümkün. Bu yazıdaki amacım Bitcoine ve türevlerine yatırım yapmanız veya yapmamanız değil, Bitcoin dünyasını sizlere biraz olsun sadeleştirerek anlatmaya çalışmaktır. Türkiye’de hala insanlar bankalara güvenmezken (haklı oldukları yönler olsa da), paralarını, altınlarını yastık altında tutarlarken bu dünya onlara belki de ütopik gelebilir. Yine de kişisel arzum az meblağlarla da olsa teknolojinin bu tür yeniliklerini deneyebilme cesaretini gösteren bir Türkiye olabilmemiz.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu