Prof. Dr. Fatih SATIL

Bitkiler Aralarında Haberleşirler mi?

Bitkiler kendilerine özel haberleşme sistemleri ile birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar. Bitkilerin kendi aralarında kurduğu bu iletişim sisteminde; uçucu kimyasal bileşikler, ses titreşimleri, mantar ağları ya da ışıkla haberleşme gibi çeşitli yöntemler kullamaktadı

Kavak ve Akçaağaçlar üzerine yapılan bir araştırma bu iddiayı desteklemektedir. Bu araştırmada, iki ayrı kafes oluşturulmuş ve bunların içine ağaçlar yerleştirilmiştir. Birinci kafese yerleştirilen ağaçların yarısının yaprakları yırtılmış, ikinci kafesteki ağaçların ise hiçbirine zarar verilmemiştir. İki gün sonra yapılan gözlemde, zarar görmüş ağaçların bulunduğu kafesteki sağlıklı yapraklarda böcekleri engelleyen birtakım kimyevî maddelerin üretildiği diğer kafeste ise bir değişiklik olmadığı gözlenmiştir. Bilim adamları, yırtılmış yapraklardan gaz şeklinde bir sinyal yayıldığını tespit etmiştir. Bu sinyal gelecek zararlara karşı hasar görmüş yapraklardan sağlıklı yapraklara gönderilen bir uyarıdır.

Birçok bitki etrafına güzel kokular yayar. Güllerin, yeni kesilmiş otların ve yaseminlerin kokusu geceleyin baygınlık verecek kadar hoştur. Belki de bizlerin duyamadığı bazı kokular; bitkilerin, bitkiler veya hayvanlarla haberleşmesinin başka bir yoludur. Bitkiler, diğer bitkilerin kokularına da duyarlı yaratılmıştır. Açıkça bilinmektedir ki, bitkiler insanlar gibi koku alma duyusuna sahip değildir. Ama birçok bitki, fizikî olarak kokulara tepki vermektedir. Bitkiler, havadaki kimyevî molekülleri farklı şekilde algılayıp fizikî tepkiye dönüştürebilecek şekilde tasarlanmışlardır.

Bazı araştırmacılar da, bazı bitkilerin ses titreşimleri aracılığıyla iletişim kurduğunu ve çevreleri hakkında bilgi topladıklarını bildirmektedirler.

Yapılan başka bir araştırmaya göre de, bitkiler yeraltındaki mantar ağlarını kullanarak yaprak bitlerinin istilasını birbirine haber vermektedir. Buna göre bitkiler yeraltında mycorrhizae (mikorriza) adlı mantarlardan oluşan bir ağ ile birbirine bağlıdırlar. Araştırmalar, bu mantarların bitkiler arasında iletişime yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Bitkiler henüz araştırmacıların mekanizmasını tam anlayamadıkları bir iletişim sistemi aracılığıyla iletişim kurmaktadır. Demek ki tabiatın en sessiz canlıları olarak bilinen bitkiler de kendi aralarında anlaşıp haberleşebiliyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu