ÇocukçaEğitimGündem

BİZİM DİLİMİZ, EN GÜZEL TÜRKÇEMİZ

Sevgili çocuklar, güzel Türkçe’mizi sizce doğru kullanıyor muyuz? Yabancı sözcüklerden sıyrılıp, doğru kelimelerle gramer yapısını biliyor muyuz? Bugün ‘çocukça’ sayfamıza konuk olan Edip Gürcün İlkokulu öğrencileri, dilimizin özelliklerini korumak için neler yapmamız gerektiğini anlattılar.

Türkçe veya daha doğru kullanımla Türkiye Türkçesi, Ural-Altay dil ailesine bağlı Türk dillerinden ve Oğuz Grubu’na mensup bir dildir. Türkiye, Kıbrıs, Irak, Balkanlar, Orta Asya ve Orta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Bu yapısıyla birlikte Türkçe’nin geniş kullanım yelpazesi de mevcuttur. Dilimize sahip çıkmak ve onu yabancı sözcüklerden korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Bunun için neler yapılması gerektiğini söyleyen Edip Gürcün İlkokulu öğrencileri, Türkçe’yi geliştirmek için bol bol kitap okumak gerektiğini belirttiler.

Emre Keskin: Çok güzel bir dilimiz var. Türkçe’mizi doğru kullanmak için bol bol kitap okumamız lazım. Mesela ‘nbr, slm’ gibi kısaltmalar yapılmamalı. Kısaltma yapıldıkça ona alışıyoruz. Dilimiz de özelliklerini kaybediyor. Gelecek nesillere aktarılması için dilimizin eskisi gibi kalması gerekir. Bize düşen görevde dilimize sahip çıkmamız.

Nazlı Çalgın: Türkçe’mizi doğru kullanmak için bol bol kitap okumalı ve yazmaya özen göstermeliyiz. Türkçe’miz çok güzel bir dil. Özellikleri harika. Biz dilimize sahip çıkarsak eğer gelecek nesillere de güzel bir dil bırakabiliriz. Öğretmenimiz bize bol bol kitap okumamızı öneriyor. Kitap okudukça daha iyi konuşmamız olur. Ben yolda yabancı dilde, İngilizce tabelalar görüyorum. Kendi dilimizde iş yerleri açmak varken bence yabancı isim kullanılmamalı.

Hikmet Han: Ben ‘slm, nbr, mrb’ gibi mesaj yazanlara sinir oluyorum. Öyle kelimeler yok ki. Merhaba, Selam ya da N’aber demeliyiz. Biz kendi dilimize sahip çıkmalıyız. İngilizce de çok güzel bir dil ama Türkçemiz gibi değil. Herkes İngilizce konuşmaya başlıyor. İngilizce kelimeleri Türkçe’nin içinde geçiriyorlar. Bu da kötü tabi ki. O yüzden dilimizi en iyi şekilde konuşabilmeliyiz.

Ezgi Günaydın: Ben Türkçe dilimizi çok seviyorum. Atatürk, latin alfabesini getirdikten sonra herkes okuma yazmayı daha kolay öğrenmiş. Çok güzel bir dilimiz var bunun kıymetini bilmeliyiz. Bol bol kitap okuyarak dilimizi geliştirmeliyiz. Bu sayede bizden sonraki nesillere de en güzel mirası bırakmış oluruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu