GündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BOYUN FITIĞIM VAR; AMELİYAT OLAYIM MI?

Her gün poliklinikte  bana en sık sorulan sorulardan biri “hocam boyun fıtığım var, ameliyatlık mı?”. O kadar çok hasta boyun ağrısı ve boyun MR (emar) ile hastanelere başvuruyor ki  o nedenle ben de sizinle bu hafta boyun fıtığını ve ne zaman ameliyat olunması gerektiğini paylaşmak istedim.

İlk olarak şunu söylemek isterim ki boyun fıtığı aslında zannedildiği kadar yaygın bir durum değildir. Tabii MR raporlarına bakarsanız ancak çok yaygın bir hal alıyor. Öncelikle eğer boyun fıtığıysak şikayetlerimiz neler olur ona bakalım. Elbette boyunda bir ağrı vardır ve bu ağrı genellikle kola veya sırta doğru yayılır. Bazen de başa doğru yayılarak baş ağrısına yol açabilir. Ağrının yanında kişide kolda veya sırtta uyuşma, yanma, batma gibi şikayetler de bulunabilir.

Hekime bu şikayetlerle gelen bir hastada öncelikle iyi bir muayene şarttır. Hastanın kas güçlerinin ve reflekslerinin yerinde olup olmadığını tespit etmek gerekir. İşte bu muayene sonuçlarının boyun MR ile karşılaştırılarak uyumlu olup olmadığına bakmak önemlidir. Muayenede sıkıntı yok ancak MR’ da fıtık varsa bu noktada hastanın takip edilmesi uygundur. Hatta MR’ da çok büyük fıtığınız varken yapılan muayeneniz de sorun yoksa kesinlikle ameliyat ilk tercih olmamalıdır. Biz hekimler boyun fıtığında operasyona karar verirken özellikle boyundaki sinirler tarafından beslenen kasların gücüne bakarız. Kas gücü yerinde ise ve refleksler iyiyse MR’ da istediği kadar fıtık bulgusu olsun kesinlikle ameliyat önerilmez. Size yapılan bir çalışmayı da buradan aktarmadan geçmek istemiyorum. Yüz tane hiç bir şikayeti olmayan hastanın boyun MR’ ı çekildiğinde 55 hastada boyun fıtığı tespit edilmiş yani MR bize her şeyi doğru olarak göstermez. Eğer kişide yürüme bozukluğu başlamışsa, ellerde ve kollarda bir güç kaybı varsa veya uzun süredir her tür tedavi denenmesine rağmen halen şiddetli ağrı devam ediyorsa işte o zaman ameliyat düşünülmelidir.

Yani sonuç olarak MR’ da görülen bulgular boyun fıtığının tedavisini belirlemede yeterli değildir. Asıl olan hastanın şikayet derecesi ve muayenesidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu