Türkiye GündemiTeknoloji

BTK Başkanı Dijital Oyunlardaki Subliminal Mesajlara Dikkat Çekti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayanvideo oyunları geliştiricileri tarafından oyunların içerisine yerleştirilen subliminal mesajlara karşı önlem alınmasını gerektiğini söyledi.

BTK tarafından bu sene dijital oyunlar temasıyla düzenlenen “Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi”ne katılan Ömer Fatih Sayan önemli açıklamalarda bulundu. İnternetin her geçen gün hızlandığını ve değiştiğini söyleyen başkan, “BTK olarak internetle ilgili gelişmeleri takip etmek, yeni politikalar üretmek, çocukları internet ortamında korumanın yollarını bulmak, sanal dünyanın risk ve tehlikelerine karşı çocukların güvenliklerini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Dijital oyunların internet âleminde önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Sayan, yerli oyun üreticilerini desteklediklerini ve kendi ekosistemlerini oluşturabilmeleri için çeşitli desteklerde bulunduklarını aktardı. Dijital oyunların, doğru şekilde geliştirilmesinin hem üreticiler hem de küçük yaştaki tüketiciler için oldukça kritik olduğunu kaydeden Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin oyun geliştirme konusunda potansiyelinin bir hayli yüksek olduğunu kaydetti.

Sayan, oyun sektörüne yönelik pozitif algı yaratılması ve kamu kurumlarınca desteklenmesi gerektiğini belirterek, ”Bu alana destek veren tüm kurumlar bir arada çalışmalı. Uzmanlık alanlarına göre eğitimler oluşturulmalı. Ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarımızla bu sektörde girişimciler yetiştirmeye çalışan kuluçka merkezleri desteklenmeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Geliştirilen oyunların bilinçli ve güvenli şekilde geliştirilmesinin elzem olduğunun altını çizen başkan, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Dijital oyunlardaki şiddet, müstehcenlik, İslamofobi ve kumara teşvik gibi içerikler, çocuk ve gençler üzerinde oluşturabilecek zararların başını çekiyor. Oyunlardaki risklere karşı hep birlikte bir reaksiyon göstermeliyiz. Katma değer yaratmayan oyunların aşırı tüketimi hem oyun bağımlılığına yol açabilmekte hem de zaman israfına sebebiyet verebilmekte.

Çocukların ruhsal ve fiziki sağlıklarını olumsuz etkilemeyecek, eğitsel oyun tasarımı ve üretiminin artırılmasına yönelik politikalar, sektörün gelişimi için önemli bir adım oluşturacak. Geliştirdiğimiz oyunlarda milli değerlere vurgu yapılmasını önemsiyoruz. Oyunların içinde verilen subliminal mesajlara dikkat edilmeli, onlara karşı önlem alınmalı. Üretilecek oyunlar milli karakterimize uygun olmalı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu